Verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

Inhoudsopgave

Vaak is voor privéwoningen de zon een van de duurzaamste energiebronnen. Al enige tijd maken de nieuwere technologieën het mogelijk om zonne-energie om te zetten voor diverse mogelijkheden. Met eigen zonnepanelen kun je eigen groene elektriciteit opwekken en met een zonnecollector in combinatie met een zonneboiler je eigen warme water produceren. Je kunt deze natuurlijk in combinatie met elkaar gebruiken, maar vaak is dit ook prijzig om dit te laten installeren. Dan moet je de afweging gaan maken welke keuze het voordeligst is voor jouw situatie.

De werking van zonnepanelen

De meeste mensen weten dat zonnepanelen zonlicht omzet in elektriciteit. Op vandaag zijn er talloze installaties hiervan in diverse mogelijke kleuren en maten. Waarmee je energie van de zon kan vangen. Met een omvormer zet je deze gevangen energie om in stroom voor je woning, die bovendien duurzaam en CO2-neutraal is.

De werking van een zonnecollector

Het verschil van een zonnecollector is dat de deze een deel uit maakt van een zonnesysteem. Maar dan om leidingwater in een zonneboiler op te warmen. De vloeistof stroomt door de buizen in de collector en wordt opgewarmd door de gevangen energie van de zon. Die warmte wordt op zijn beurt doorgegeven aan het water in de zonneboiler of het voorraadvat. Dit warm water kan je dan gebruiken aan de kraan, in de douche of voor je verwarmingssysteem. Er zijn verschillende types verkrijgbaar.

  • Drukloze of leegloopsystemenwerken door middel van een eenvoudige technologie. Het is het meest rendabele systeem voor een warm en zonnig klimaat.

 

  • Drukgevulde systemen bevatten een antivriesvloeistof (glycol). Hierdoor zijn ze efficiënter bij koudere temperaturen. Door de circulatiepomp, de overdrukventielen en de ontluchters is het een complex systeem dat regelmatig onderhoud vraagt. Een ander nadeel is dat glycol giftig is en dus niet echt milieubewust.

 

  • Een vlakkeplaatcollector is een vlak paneel waardoor koperen of aluminium leidingen lopen. De bovenkant is afgesloten met een zwarte glasplaat. Je vindt zowel drukgevulde als leegloopsystemen.

 

  • Een vacuümbuiscollector werkt met dubbelwandige glazen buizen met daartussen een vacuüm. Op enkele uitzonderingen na is dit een drukgevuld systeem. Deze technologie geeft een beter rendement bij bewolkt weer en is minder afhankelijk van de oriëntatie en de hellingsgraad van het dak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *