Verschillen tussen groenafval en tuinafval

Wanneer je voor lange tijd geen tuinonderhoud hebt gedaan, zal er veel werk gedaan moeten worden. Tuinonderhoud betekent niet alleen maar de planten en al het andere groen, maar ook al het tuinmeubilair en andere voorwerpen. Als je dan veel ruimte vrij wilt maken, zowel op het terras als in de tuin, dan is het handig om een container te huren. Echter zul je wel moeten weten wat voor een afval in de container gedaan mag worden. Zo heb je namelijk tuinafval en groenafval, maar ook bijvoorbeeld grondafval, puinafval en mkb afval.

Waaruit bestaat de tuin?

Een tuin bestaat niet uit alleen maar groen zoals veel mensen weleens denken. Er bevinden zich namelijk verschillende soorten materialen. Dus als je ergens van af wilt in de tuin is het in principe afval. Maar plantaardig afval mag niet bij hetzelfde afval gedaan worden als bestrating, oude houten planken of tuinmeubilair. Het is dus goed opletten wat waarbij gedaan moet worden. Al dit afval noemen we tuinafval, waaronder dus ook groenafval hoort. Groenafval is dus tuinafval, maar niet al het tuinafval is groenafval.

Betekenis van groenafval

Onder groenafval verstaan we al het groen in de tuin en een klein beetje bruin, zoals takken. Alle planten, bladeren, takken en gras vallen dus onder groenafval. Hiervoor heeft ieder huis ook een speciale afvalcontainer, namelijk de GFT bak. Dit staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. De benaming tuinafval is hier een beetje verwarrend, aangezien er alleen maar groenafval in gedaan mag worden. Dingen zoals hout of bestrating mogen er dus niet in. Het grotendeel van het groenafval kan gecomposteerd en vergist worden. Zodra het compost is kan het weer hergebruikt worden als mest.

Het maken van biogas

Naast dat er compost gemaakt kan worden van GFT-afval, is het ook mogelijk om biogas ervan te maken. Biogas bestaat uit koolstofdioxide en methaan. Biogas ontstaat door het vergisten van het gft-afval. Bij vergisting worden bacteriën gebruikt voor de afbraak van het organisch materiaal. Biogas moet daarnaast minimaal dezelfde kwaliteit hebben als aardgas. Hiervoor moet het gezuiverd en gedroogd worden. Het eindresultaat is dan een groen gas dat op dezelfde manier gebruikt kan worden als aardgas, maar een stuk duurzamer is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *