Verschillen tussen een heftruck en een reachtruck

De verschillen tussen een heftruck en een reachtruck zullen voor mensen die niet in een magazijn werken niet zo bekend zijn. Wanneer je een heftruck certificaat hebt mag je niet automatisch ook op een reachtruck zitten. Dit terwijl beiden op het eerste oog toch veel met elkaar te maken lijken te hebben. Het zijn ongeveer dezelfde karretjes met een mechanisme aan de voorkant. Dat, en het mechanisme dient er nota bene bij beiden voor om producten te verplaatsen. Het grootste zichtbare verschil voor het ongetrainde oog is dat de reachtruck er iets smaller uitziet. Dit klopt. Bij zo’n truck zit achterop maar 1 wiel.

Het grootste verschil

Het grootste verschil in heftrucks en reachtrucks is waar ze voor worden gebruikt. Een heftruck heeft als voornaamste doel om bijvoorbeeld pallets op te tillen en ze zo te verslepen. Men steekt dan de vork van de heftruck in de openingen van de pallets, en zo kunnen zware objecten makkelijk versleept worden. Een heftruck kan zowel buiten als binnen worden gebruikt.

Reachtrucks daarentegen worden alleen maar binnen gebruikt en zijn niet geschikt op een andere vloer dan die in het magazijn. Een reachtruck kan niet enkel een pallet omhoog tillen. De bestuurder kijkt tegen de zijkant van de mast en de vork aan, waar bij een heftruck men achter de mast zit en meekijkt. Vervolgens kan bij een reachtruck de complete mast met vork verplaatst worden, en bij een heftruck zit de mast altijd op dezelfde plek. Je zou dus kunnen zeggen dat een reachtruck vooral in zijn wendbaarheid een stapje hoger is dan een heftruck.