Verschillen tussen kabel en glasvezel internet

Inhoudsopgave

In Nederland zijn er momenteel 3 type internetverbindingen beschikbaar: DSL, kabel en glasvezel internet. DSL is hiervan de oudste en meest onstabiele verbinding in vergelijking met kabel en glasvezel. Veel mensen kiezen daardoor voor de later opties, maar wat zijn precies de verschillen tussen de twee? In dit artikel kijken we naar de voor-en nadelen van deze twee internetverbindingen.

Het verschil tussen kabel en glasvezel internet

Kabelinternet gaat via dezelfde kabel die bedoeld is voor je televisie. Doordat het via dezelfde kabel gaat moet je bij kabelinternet altijd tv erbij nemen. Kabelinternet heeft hogere snelheden dan een DSL internetverbinding en heeft geen snelheid verlies wanneer je tv en internet tegelijk gebruikt. Dit komt omdat tegenwoordig 97% van het kabelnetwerk uit glasvezel bestaat. Alleen het laatste stukje gaat nog via de kabel naar de modem. Kabelinternet is bijna op elk adres beschikbaar en de afstand van uw woning naar de wijkcentrale heeft geen invloed op de snelheid van je internet zoals bij DSL.

Glasvezel bestaat uit een bundel van dunne glazen vezels die razendsnel data versturen. Bij een glasvezel internet abonnement is de download en upload snelheid gelijk. Een glasvezel internetverbinding geeft je momenteel de meest stabiele internetverbinding waardoor je sneller bestanden kan downloaden in vergelijking met de andere verbindingen.

Het enige nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal beschikbaar is, maar daar komt verandering in. In Nederland zijn er momenteel ongeveer 4 miljoen huishoudens en er wordt verwacht dat in 2026 het meeste deel van Nederland beschikking heeft tot een glasvezelaansluiting.

Kabel en glasvezel internet vergelijken

Het verschil tussen kabel en glasvezel ligt dus in stabiliteit en beschikbaarheid. Kabelinternet is op meer plekken beschikbaar, maar geeft een minder stabiele verbinding en je moet er een tv pakket bij nemen. De upload en download snelheid is bij deze verbinding ook niet gelijk al kommen ze tegenwoordig wel aardig in de buurt.

Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, maar bied wel hogere snelheden en de meest stabiele internetverbinding. Er is ook bij glasvezel meer keuze uit providers. Dit komt omdat het glasvezelnetwerk in de meeste gevallen een open netwerk is. Kabelinternet kan je alleen, maar via Ziggo krijgen.

Welke verbindingen zijn er beschikbaar bij jou in de buurt?

Wil je checken welke internetabonnementen er bij jouw woning beschikbaar zijn? Tegenwoordig zijn er online verschillende websites waardoor internet providers vergelijken makkelijker dan ooit is. Je vult bij deze websites je postcode in om te zien welke internetabonnementen er beschikbaar zijn bij jou in de buurt.

Zoals eerder vermeld zal kabelinternet op de meest adressen beschikbaar zijn al heb je weinig keuze met abonnementen, doordat er maar 1 provider voor kabelinternet is. Bij glasvezel zijn er meerdere providers en hoef je niet verplicht tv erbij te nemen. Veel internet vergelijk websites hebben ook een glasvezel check waardoor je kan zien of er op jouw postcode een glasvezelaansluiting beschikbaar is. Als je beschikking hebt tot glasvezel kun je daarna in de vergelijker de beste glasvezel provider voor jou vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *