Verschillen tussen een vlag en een barnier

Inhoudsopgave

Is er een verschil tussen een vlag en een banier? In de normale omgangstaal gebruikt men deze termen door elkaar.

Wat is een banier?

Of men nu banier of vlag zegt, het betekent dat een stuk stof (meestal rechthoekig of vierhoekig) met een kenmerkend ontwerp aan de vlaggenmast wordt gehangen. De zogenaamde vexillologie onderscheidt een duidelijk verschil. Een banier of vaandel is per definitie een beschilderd stuk stof met belettering, tekens of symbolen en wordt dan rechtstreeks aan een vlaggenmast bevestigd.

Wat is een vlag?

Een vlag wordt daarentegen altijd indirect bevestigd. Dat gebeurt door middel van een touw. Dit heeft het voordeel dat men, indien gewenst of noodzakelijk, deze vlag kan verwijderen en vervangen door een andere vlag. Vroeger was deze flexibiliteit zeer belangrijk, omdat men met behulp van de vlaggen uiting wil geven aan zijn punten. Zo gebruiken de meeste fans van grote voetbalclubs en andere sporten vlaggen. Zwaaivlaggen zijn het populairst tijdens de voetbalwedstrijd in het stadion.

Kiezen voor een vlag of banier?

Er is een belangrijk verschil tussen de twee. Een vlag is een stuk stof dat vrij aan de rand aan een paal hangt. Bij banieren wordt de stof met een of meer stokken op zijn plaats bevestigd. Het kan dus gaan om een gelijkaardig ontwerp, maar een andere bevestigingsmethode en plaatsing.

Conclusie

Er wordt dus altijd een vlag aan een touw gehesen. Nationale vlaggen worden niet alleen gehesen bij de officiële instellingen, maar ook in de tuinen. Toch kent bijna niemand het verschil en daarom wordt het woord banier soms gebruikt als men het over een vlag heeft, ook al zijn er wel verschillen tussen beiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *