Verschillen tussen een lineaire geleider en een telescopische geleiders

Geleiders komen in alle soorten en maten. Ze zorgen ervoor dat iets de juiste kant op kan bewegen en dat het wordt vast gemaakt. Geleiders worden vooral gebruikt binnen de zakelijke markt en dan vooral de industriële sector. Binnen de consumentenmarkt worden deze dingen vooral gebruikt om gordijnen aan op te hangen of deuren aan vast te maken. Hierna kunnen deze vrij worden beweegt en zijn ze klaar voor gebruik. Een geleider is geschikt voor een bepaald doel en beweging. Over het algemeen wordt hier onderscheid gemaakt tussen een lineaire en telescopische geleider.

Een lineaire geleider en de toepassing ervan

Een lineaire geleider bestaat uit een vast profiel met daarin 1 of meerdere loopwagens. De loopwagens zorgen ervoor dat het object eraan vast gemaakt vrij kan bewegen. Deze bestaat uit een enkele of dubbele kogelbaan. De kogelbanen zijn voorzien van verschillende, kleine metalen kogels die ervoor zorgen dat alles goed en vrij kan bewegen. Het systeem heeft hierdoor een hoge draagkracht en daardoor kan het tot 600 kilo per loopwagen dragen. Er is een nadeel, het is niet geluidloos. Dit betekent dat je de kogels kan horen wanneer je gebruik wilt maken van het systeem. De lineaire geleider is daardoor vooral interessant binnen de industriële sector.

De telescopische geleider

Dit systeem is opgebouwd uit verschillende metalen profielen. De profielen schuiven binnen kogels die worden vastgehouden door kooien. De geleiders zijn voorzien van eindstops in zowel gesloten als volledig geopende positie. Ze zijn geschikt voor het uitschuiven van gewichten tot wel 1250 kg en hebben een lengte tot wel 2 meter. De geleiders zijn eenvoudig te monteren en dat geldt voor zowel een enkelzijdige als dubbelzijdige geleider.