Verschillen tussen particulier en sociaal huren

Een woning huren is niet eenvoudig. De huurprijzen zijn vaak heel hoog en er is meer vraag dan aanbod. Bij de zoektocht naar een huurwoning moet er al snel een keuze gemaakt worden. Wat voor huurwoning wil je gaan huren: particulier of sociaal? Beide hebben voordelen en nadelen.

Particulier huren

Particulier huren wordt ook wel “vrije sector” huren genoemd. Het gaat hierbij om het huren van een woning die niet van een woningcorporatie is. Deze woningen worden, zoals de naam al zegt, aangeboden door particulieren. Particulier huren heeft zo zijn voordelen. Zo kun je in deze woningen vaak meteen intrekken omdat er geen wachtlijsten zijn. Ze worden soms ook nog gestoffeerd of gemeubileerd opgeleverd. Daarnaast is er een centraal aanspreekpunt, je kan namelijk direct contact hebben met de verhuurder van de woning. Maar er zijn ook nadelen bij particulier huren. Het risico op huisjesmelker is groter. Dit zijn mensen die niet al te beste woningen verhuren tegen een veel te hoge prijs. Maar ook als je niet te maken hebt met een huisjesmelker hebben particuliere huurwoningen vaak een wat hogere huurprijs. Er is bovendien ook geen maximale huurverhoging.

Sociaal huren

Bij sociaal huren gaat het daarentegen om woningen in bezit van woningcorporaties. Het grote voordeel hiervan is dat de woningen goed zijn onderhouden door deze corporaties. Verhuurders van sociale huurwoningen zijn gebonden aan een maximale huurprijs en een maximale huurverhoging per jaar, waardoor de woningen goedkoper zijn dan bij particulier wonen. Dit maakt sociaal huren ideaal voor mensen met een wat lager inkomen. Om in aanraking te komen om sociaal te huren moet je wel ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging of woningcorporatie. Nadelen van sociaal huren zijn dat er vaak lange wachttijden zijn, in sommige steden wel een paar jaar. Het is aan te raden om je op tijd in te schrijven. Daarnaast gelden er strenge inkomenseisen voor sociaal huren en zijn stoffering en meubels niet inbegrepen in deze woningen.

Over het algemeen is het dus zo dat je bij particuliere woningen vaak meteen in de woning kan intrekken, maar dat deze wel meestal duurder zijn dan sociale woningen. Een keuze gemaakt tussen sociaal en particulier huren? Dan kan het verhuizen beginnen. Een verhuisbedrijf in Hoorn kan je helpen bij de verhuizing.