Verschillen tussen tuning en styling

Het laten pimpen en poetsen van je auto is iets dat slechts bepaalde liefhebbers echt begrijpen. Styling is hierbij hetzelfde als het stijlen van jezelf. Het gaat bij styling dus om het uiterlijk van je auto. Denk hierbij aan een andere koplampen of bijvoorbeeld een spoiler.

Tunen doe je aan de binnenkant, stylen aan de buitenkant

Tunen gaat over de binnenkant van de auto. Het afstellen van bijvoorbeeld de remmen, de motor, de versnellingsbak en meer. Naast het tunen van deze standaard onderdelen bestaat er ook zoiets als chiptuning. (Niet te verwarren met de muziekstroom waarbij retro game muziek wordt gemaakt.) Chiptuning gaat zoals de naam al zegt over het afstellen van de computerchip, en dan met name in slimme auto’s zoals het populaire Tesla deze produceert. Hier bestaan speciale bedrijven voor zoals CTS Chiptuning, Chiptuning Eindhoven.

Het idee achter chiptuning is dat de computerchip heel netjes wordt afgesteld in de fabriek om de hoeveelheid brandstof en het moment van verbranding te reguleren. Dit gebeurd echter met een flinke veiligheidsbuffer. Met chiptuning wordt die buffer verschoven om zo meer of beter gebruik te maken van de soft- en hardware van je auto. Motoren met turbo krijgen hierdoor al snel zo’n twintig tot veertig procent prestatieverbetering. Atmosferische motoren meer zes tot acht procent.