De verschillen tussen plasma aanstekers en gasaanstekers

plasma aanstekers

Inhoudsopgave

De verschillen tussen een plasmaaansteker en een gasaansteker zitten vooral in het verschillende gebruik van brandstof. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer verschillen tussen de twee soorten populaire aanstekers. In dit blog worden de belangrijkste verschillen benadrukt, zodat jij weet welke aansteker je wilt en waarom.

Plasma aanstekers

Werkingsmechanisme

Plasma aanstekers worden ook wel elektrische aanstekers genoemd. Dit komt doordat deze elektriciteit gebruiken om zo een plasma ontlading te creëren tussen twee elektroden. Deze boog is van zeer hoge temperatuur en kan worden gebruikt om een vlam te genereren. Deze boog wordt ook wel een plasmaboog of plasmastraal genoemd

Brandstof

Deze aanstekers vergen geen traditionele brandstof in de vorm van gas, zoals bijvoorbeeld butaan. Dit komt doordat plasma aanstekers gebruik maken van elektriciteit.

Windbestendigheid

Doordat er een plasma ontlading van zeer hoge temperatuur plaatsvindt in de vorm van een boog tussen twee elektroden, kan deze niet door wind worden uitgeblazen zoals een traditionele vlam.

Milieuvriendelijkheid

Deze aanstekers worden gezien als de milieuvriendelijkere variant dan gasaanstekers. Dit komt doordat er geen gas als brandstof wordt gebruikt bij dit type aansteker en daardoor dus ook minder afval produceert voor het milieu.

Onderhoud en kosten

Hoewel de aanschaf van een plasma aansteker duurder kan zijn, hebben deze minder onderhoud nodig. Eén ding wat je echter niet moet vergeten, is dat je dit soort aanstekers moet opladen via USB. Dit is tevens ook kostenbesparend, omdat je niet elke keer een nieuwe hoeft te kopen, zoals bij de gasaansteker.

Functionaliteit en gebruiksgemak

Deze variant aanstekers zijn vaak eenvoudig te gebruiken door een knop die je in moet drukken. Door deze knop in te drukken activeer je de plasmaboog al. Daarnaast zijn deze aanstekers makkelijk op te laden met een USB kabel. Het nadeel hiervan is dat je deze aansteker niet kunt gebruiken wanneer deze leeg is.

Design

Meestal hebben plasma aanstekers een modern en stijlvol design, met gladde afwerkingen en soms zelfs aanpasbare verlichting. De futuristische uitstraling kan een aantrekkelijk aspect zijn voor technologieliefhebbers.

plasma aanstekerGasaanstekers

Werkingsmechanisme

Gasaanstekers werken, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, op gas. Meestal is het gas wat hierin gebruikt wordt butaangas. In de gasaansteker zitten verder nog een vuursteentje of piëzo-elektriciteit. Deze zijn nodig om het gas te ontsteken door middel van een vonk. Zo wordt er een vlam gecreëerd.

Brandstof

Dit soort aanstekers vereisen een gasvulling. Wanneer het gas op is, kun je geen vlam meer maken. Vandaar dat dit gas ééns in de zoveel tijd moet worden herladen of worden bijgevuld.

Windbestendig

Er bestaan speciale gasaanstekers die windbestendig zijn, maar de meeste zijn dit niet.  Traditionele vlammen kunnen in het algemeen gemakkelijker worden uitgeblazen door de wind.

Milieuvriendelijk

Gasaanstekers zijn minder milieuvriendelijk doordat deze gebruik maken van fossiele brandstoffen. Daarnaast moeten deze aanstekers worden bijgevuld na bepaalde tijd, wat meer afval veroorzaakt.

Onderhoud en kosten

Deze aanstekers zijn meestal het goedkoopst om aan te schaffen. Dat wil niet zeggen dat ze superieur zijn. Dit soort aanstekers gaat namelijk ook eerder stud of moeten worden bijgevuld. In sommige gevallen is er ook nog ander onderhoud nodig. Dit allemaal kan resulteren in extra kosten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

Er zijn meerdere soorten mechanismen waarop dit type aansteker kan werken. Dit kan invloed hebben op gebruiksgemak. Zo kennen we allemaal wel de aansteker met een tandwiel en een vuursteen. Maar daarnaast is er ook nog een variant op piëzo-elektriciteit. Deze aanstekers zullen op den duur bijgevuld moeten worden met gas. Sommigen geven de voorkeur aan het tactiele gevoel en de directe controle van een gasaansteker.

Design

Er zijn immens veel designs van gasaanstekers, van robuust en functioneel tot klassiek en elegant. Deze kunnen worden aangepast met verschillende afwerkingen en materialen.

Al met al weet je nu dus waar de grootste verschillen zitten tussen plasma aanstekers en gasaanstekers en heeft dit blog je hopelijk geholpen met het kiezen voor één van de twee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *