Verschillen tussen kunst en design

Inhoudsopgave

De vraag wat het verschil is tussen kunst en design lijkt eenvoudig te beantwoorden, maar is dat wel zo?

Waar kunst een uniek, creatief product betreft, gaat het bij design (vormgeving) om een wisselwerking tussen wat mooi is volgens de ontwerper en functionaliteit.

Wat is kunst?

Kunst is een mening of een idee dat zich afspeelt in de geest van de kunstenaar. De kunstenaar wil dit idee uitdrukken tegenover anderen. Om dat te doen, creëert hij kunst. Kunst communiceert dus de boodschap die de kunstenaar wil overbrengen. Een typisch kunstproject begint met een blanco doek. Daarna wordt het de kunst die de maker nodig heeft. Een kunstenaar creëert iets nieuws. Kunst is het product van aangeboren talent. Kunst wordt ook door verschillende mensen op verschillende manieren geïnterpreteerd.

Wat is design?

In tegenstelling tot kunst, begint design met een duidelijk doel. Een ontwerper weet waar hij moet beginnen. Het doel van een ontwerp is ook om de boodschap over te brengen of te communiceren over iets dat bestaat voor een doel. Dit doel kan zijn om iets te kopen, informatie te vinden, iets te creëren, enz. Een ontwerper creëert niet iets nieuws, maar combineert stijlen en ideeën.

Ontwerpers over de hele wereld kennen de smaak van de eindconsument en daarom komen zij steeds weer met ontwerpen die niet alleen nuttig zijn, maar ook de esthetische zintuigen van de massa aanspreken. Een voorbeeld hiervan is Dutch Design. Ontwerpers laten zich voortdurend inspireren door de natuur en, in correlatie daarmee, door de kunst. In hun streven om producten mooi te maken, vergeten ontwerpers echter niet de efficiëntie van de producten.

Wat is het verschil tussen kunst en design?

– Kunst is geïnspireerd door de natuur, maar design is geïnspireerd door de aspiraties van de eindconsumenten.

– Een kunstenaar is een vernieuwer, terwijl een ontwerper geen vernieuwer is. De taak van de ontwerper is om iets dat er al is beter te maken met een doel, zoals het verkopen van het product.

– Kunst kan verschillende interpretaties hebben. Een ontwerp kan slechts één betekenis hebben. Als het een andere betekenis overbrengt, dan is het doel van het ontwerp niet bereikt.

– Kunst, om als goed te worden beschouwd, komt als een talent van de kunstenaar. Dat wil zeggen, de kunstenaar wordt geboren met een talent in het geval van goede kunst. Maar om een goede ontwerper te zijn die een goed ontwerp maakt, heb je vaardigheid nodig, geen talent. Dat wil zeggen, een goed ontwerp is het product van leren, niet van aangeboren talent.

– Een kunstenaar heeft geen enkele beperking, en hij kan het doek schilderen zoals hij wil door zijn verbeelding vleugels te geven en zijn vaardigheden te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *