Verschillen tussen (dak)terras en balkon

Inhoudsopgave

Een dakterras of balkon kan de waarde van een woning gemiddeld met 12% doen toenemen. Binnen een huis of gebouw worden een terras en een balkon voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Beide bieden een middel om extra bruikbare leefruimte buiten het pand toe te voegen. Zowel een balkon als een terras definiëren ruimten die de binnenruimten met de buitenruimten verbinden. Kent u het verschil tussen een terras en een balkon? Hoewel een terras en een balkon in dit opzicht gelijkaardig lijken, zijn er toch belangrijke verschillen tussen beide. De belangrijkste verschillen zijn hun grootte, hun ligging ten opzichte van het gebouw en de manier waarop ze zijn aangelegd. Het eerste – en meestal meest voor de hand liggende – verschil tussen een terras en een balkon is de omvang. In de meeste gevallen is een terras aanzienlijk groter dan een balkon. Door het verschil in grootte kan dit ook een invloed hebben op hoe een terras en een balkon worden gebruikt.

Wat is een terras?

Een terras is een verhoogde, vlakke, open ruimte die aan een gebouw kan zijn vastgemaakt of vrijstaand kan zijn. Het is meestal groter dan een balkon en is toegankelijk via meerdere ingangspunten.

Het woord terras kent net als veel woorden haar oorsprong in het Latijn. Het stamt af van het woord ’terra’. ‘Terra’ is het woord voor aarde. Niet verwonderlijk als je nagaat dat we bij terras vaak denken aan een verhard stuk tuin, waar stoelen en een tafel staan. Tegenwoordig denken we dan ook aan dakterrassen.

Wanneer we denken aan een terras wordt ook wel eens de koppeling gemaakt met patio’s. In de meeste gevallen worden ze boven de grond geheven en op vlakke oppervlakken geplaatst. Echter, vandaag met de belangrijke innovaties in architectuur en ontwerp, kiezen de meeste huiseigenaren voor het creëren van patio’s op de begane grond als verlengstukken van de woonkamer of keuken.

Terrassen worden meestal gebruikt voor recreatieve activiteiten, zoals ontspannen, zitten, wandelen of rusten.

Wist je trouwens dat je ook terrascampings hebt? Dat zijn campings gevestigd in een stuk vlak gegraven berg of heuvel.

Wat is een balkon?

Een balkon daarentegen is een kleiner, verhoogd platform dat aan een specifieke kamer van een huis of gebouw is vastgemaakt en alleen toegankelijk is via de kamer waaraan het is vastgemaakt. Ze steken meestal uit tegen de muur van het gebouw waar ze aan vastzitten, en worden ondersteund door kolommen of consoles. En in tegenstelling tot terrassen, die gelijkvloers kunnen zijn (maar toch verhoogd), bevinden balkons zich altijd op de tweede verdieping of hoger.

Het woord balkon kent haar oorsprong uit het Latijnse woord, ‘balcone’. Dat betekent letterlijk groot venster. De reden daarvoor is dat destijds balkons via een raam te bereiken waren.

Tegenwoordig zijn balkons echte verlengstukken van het huis, de leefruimte neemt er nu echt mee toe.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *