Verschillen tussen landschapsarchitectuur en tuinieren

Inhoudsopgave

Landschapsarchitectuur en tuinieren omvatten beide ontwerp, planning en onderhoud, maar bij tuinieren gaat het meestal alleen om de planten in een ruimte. Het landschap is het totale, allesomvattende gebied dat de planten bevat.

Hollandse oorsprong in de landschapsarchitectuur

Nederlandse kunstenaars uit de 16e eeuw gebruikten het woord “landschap” om schilderijen van landschappen op het land te beschrijven, legt het J. Paul Getty Museum uit. Het moderne Engelse woord “landscape” is afgeleid van het Nederlandse woord en verwijst naar een visueel beeld van buitenruimtes. Bij landschapsarchitectuur gaat het er dus om een beeld te vormen van een ruimte en die ruimte vervolgens te creëren. Landschapsarchitectuur omvat in de ruimte botanische elementen, zoals bomen, gazons, struiken en andere flora, samen met harde vormen, zoals paden, meubilair, plantvakken, waterpartijen en hekken. Tip: Kijk hier voor meer inspiratie over tuinen.

Landschapsarchitecten en -ontwerpers

Landschapsarchitecten, -ontwerpers en hoveniers verlenen verschillende, elkaar overlappende diensten. Landschapsarchitecten vereisen een graad in landschapsarchitectuur en moeten een nationaal examen afleggen om een licentie te verkrijgen. Deze professionals werken aan een verscheidenheid van projecttypen en schalen, van het ontwerpen en uitvoeren van een woonerf tot het plannen van transportfaciliteiten, resorts en ontwikkelingen aan het water.

Landschapsontwerpers hebben geen formele opleiding nodig, maar beroepsverenigingen kunnen hen wel accrediteren op basis van hun ontwerpwerkgeschiedenis.

Tuinontwerpers werken meestal aan kleinschalige of residentiële projecten en werken niet noodzakelijkerwijs met landschapsaannemers nadat ze het ontwerpproces hebben voltooid. Landschap aannemers implementeren de visie van de architect of ontwerper door het bouwen van de structuren en het opnemen van botanische elementen.

Landschapsarchitectuur en tuinieren

Net als bij tuinarchitectuur gaat het bij landschapsarchitectuur om ontwerp, planning en onderhoud, maar bij tuinieren gaat het meestal alleen om de planten in een ruimte. Landschapsarchitecten en hoveniers kunnen een ontwerp voor een tuin schetsen en een plantenlijst opstellen, maar alleen de hoveniers zullen de planten planten, wieden, cultiveren, vervangen en oogsten. Een tuin kan zeker deel uitmaken van een landschap, maar het totale landschap is meer dan alleen de planten die worden geteeld. Ook de behoeften van een ruimte zal bepalen of een landschapsarchitect of een tuinman nodig is.

Tuinieren is een doorlopende activiteit omdat tuinen verzorging en gespecialiseerde zorg vereisen, niet alleen gedurende het hele jaar maar gedurende een lange periode, legt de National Gardening Association uit. Tuinieren vereist ook kennis, opgedaan door ervaring en opleiding, van verschillende natuurlijke processen, waaronder bodemecologie, klimaat, plantenfysiologie, waterafvoer en plagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *