De verschillen tussen een wisselschakeling en een kruisschakeling

Inhoudsopgave

Wanneer je een bouwval koopt, of aan de bouw van een huis begint, komt er veel op je af. Een ontzettend belangrijk onderdeel van een woning is elektriciteit. Dit is daarom dan ook een van de eerste dingen die je goed en veilig geïnstalleerd wilt hebben in je woning. Je roept hiervoor natuurlijk de hulp in van een elektricien. Toch is het belangrijk om ook zelf wat kennis op te doen, zodat je goed duidelijk kunt maken wat je geïnstalleerd wilt hebben in je nieuwe woning. Om die reden is het handig om het een en ander van schakelaars af te weten. In dit artikel kun je lezen over het verschil tussen een wisselschakeling en een kruisschakeling.

Een wisselschakeling

Een wisselschakeling zorgt ervoor dat je een lamp vanaf twee verschillende plaatsen in en uit kunt schakelen. Vaak gaat het om lampen die boven de trap hangen. Je kunt de lamp dan vanaf boven aan de trap aan of uitzetten, maar ook vanaf onder aan de trap. Wanneer je met licht de trap op wilt lopen, kun je de trap dus beneden aanzetten, en boven weer uit doen. Een wisselschakeling word ook vaak een hotelschakeling genoemd. 

Een kruisschakeling

Wanneer mensen op meer dan twee plaatsen een lamp of lampengroep aan of uit wilt zetten, dan wordt er een kruisschakeling toegepast. Een kruisschakeling is simpel gezegd een uitbreiding van een wisselschakeling. Bij hele grote installaties wordt vaak een impulsrelais geïnstalleerd. Die wordt bediend door middel van drukknoppen. De reden dat de kruisschakeling in deze gevallen niet meer toegepast wordt, is vanwege materiaalbesparing. Drukknoppen worden namelijk aangesloten met 2 draden, terwijl kruisschakelaars met elkaar verbonden zijn met 4 draden.

Welke schakelaar in jouw huis

Naast wisselschakeling en kruisschakeling zijn er nog veel meer schakelingen. Om deze reden is het altijd een goed idee om je hier over in te lezen, dan kun jij aan je elektricien doorgeven welke schakelaar je op welke plek wilt. Natuurlijk kun je altijd om advies vragen, maar de meeste mensen vinden het prettiger om er zelf ook het een en ander vanaf te weten. Ben je nog op zoek naar goed schakelmateriaal? Dan wordt Gira schakelmateriaal vaak door webshops aangeraden. Gira schakelmateriaal staat er om bekend modern en divers te zijn. Daarnaast is de schakelaar lijn van Gira robuust en heeft het een waterdichte opbouw. Je kunt dit schakelmateriaal dus ook gebruiken in vochtigere plekken, zoals de kelder of garage. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *