Verschillen tussen renoveren en een nieuw dak

Inhoudsopgave

Wanneer je dakbedekking en/of je dak van je woning beschadigd is geraakt of het einde van de levensduur heeft bereikt, sta je voor een belangrijke keuze. Ga je voor een dakrenovatie of is het tijd voor een compleet nieuw dak? Deze beslissing heeft niet alleen impact op de uitstraling van je woning, maar ook op de kosten en de duur van de werkzaamheden.

In dit artikel nemen we je mee door de verschillen tussen deze twee opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dakrenovatie: de mogelijkheden

Een dakrenovatie is een uitstekende keuze wanneer de basisstructuur van je dak nog in goede staat is. Dit houdt vaak in dat alleen de dakbedekking vervangen of gerepareerd wordt. Voor een plat dak liggen de gemiddelde kosten hiervoor tussen €2.250,- en €2.750,- en bij een schuin dak ligt dit tussen de  €2.500,- tot €6.000,-. De prijzen zijn gebaseerd op een dak van 50 m². 

Nieuw dak: de mogelijkheden

Als de schade aan je dak omvangrijker is of als je een volledige transformatie van je huis wilt, kan de keuze voor een nieuw dak beter zijn. Hierbij wordt niet alleen de dakbedekking, maar de hele dakconstructie vernieuwd. De kosten voor een nieuw dak liggen gemiddeld tussen de €4.000,- en €6.000,-.

Wanneer kies je voor dakrenovatie en wanneer voor een nieuw dak?

De keuze tussen dakrenovatie en een nieuw dak hangt af van diverse factoren en maak je daarom ook niet zelf. 

De huidige staat van je dak bepaalt voor een groot deel of er wordt gerenoveerd of niet. Wanneer de dakconstructie nog goed is of de beschadigingen daaraan relatief eenvoudig op te lossen zijn, is een renovatie een goede keuze.

Wanneer je complete dakconstructie (ernstig) beschadigd is of wanneer er sprake is van ernstige, structurele problemen zijn, wordt er voor een nieuw dak gekozen.  

Wat zijn de verschillen in kosten tussen een renovatie en een nieuw dak?

Bij een dakrenovatie zijn de kosten afhankelijk van de staat en het type dak. Voor een plat dak liggen de renovatiekosten gemiddeld tussen €2.250,- en €2.750,- voor 50 m², terwijl dit voor een schuin dak tussen de €2.500,- en €6.000,- is. 

Een nieuw dak plaatsen is aanzienlijk duurder, met prijzen variërend tussen de €4.000,- en €6.000,-, afhankelijk van de dakconstructie en het gebruikte materiaal. 

Het plaatsen van een nieuw dak is een stuk arbeidsintensiever en complexer, vandaar dat de prijs ook hoger is. 

Wat zijn de verschillen in werkzaamheden tussen een dakrenovatie en nieuw dak?

De werkzaamheden bij een dakrenovatie beperken zich vaak tot het herstellen of vervangen van de dakbedekking en eventuele kleine reparaties aan de dakconstructie. 

Bij de installatie van een nieuw dak worden daarentegen zowel de dakbedekking als de gehele dakconstructie vervangen, wat een meer ingrijpend en tijdrovend proces is.

Wat zijn de verschillen in de duur van de werkzaamheden?

De duur van de werkzaamheden bij een dakrenovatie is typisch korter dan bij de aanleg van een nieuw dak. Een renovatie kan variëren van enkele dagen tot een week, afhankelijk van de grootte en staat van het dak. 

Een nieuw dak plaatsen is een uitgebreider proces en kan meerdere weken in beslag nemen, omdat de gehele dakconstructie vervangen moet worden. Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *