Verschillen tussen re-integratie en participatie

In dit artikel leggen we je de verschillen en overeenkomsten uit tussen re-integratie en participatie (van werknemers).

Laten we beginnen met uit te leggen wat re-integratie inhoudt. Re-integratie of herintegratie betekent het weer laten functioneren. Meestal wordt er hiermee verwezen naar het weer laten functioneren van een werknemer op de arbeidsmarkt. Dat is nodig wanneer iemand door psychologische (of andere) redenen niet door kan werken in zijn huidige baan.

Er zijn twee soorten re-integratie, te weten Re-integratie Spoor 1 en Spoor 2.

Re-integratie Spoor 1

Bij dit re-integratie traject keert de werknemer terug bij zijn huidige werkgever. Dat hoeft niet te betekenen dat de werknemer ook precies dezelfde functie moet vervullen. Soms kan het nodig zijn om op een andere functie terug te keren, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke klachten.

Re-integratie Spoor 2

Bij deze situatie kan de werknemer niet meer terugkeren bij de huidige werkgever. Het is echter zo dat beide partijen er alles aan moeten doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Dat kan in de vorm van een re-integratie traject naar vervangend werk bij een andere werkgever. Dit zijn complexe trajecten die wel een jaar in beslag kunnen nemen en waar een gespecialiseerde organisatie voor ingeschakeld dient te worden.

Wat is participatie dan?

Participatie betekent actieve deelname. Participatie is van toepassing als de voorzieningen vooral worden ingezet om de vertrekkende werknemer / werkzoekende actief deel te laten nemen aan de maatschappij. Daarbij kan je denken aan traineeships, stage lopen, vrijwilligerswerk en opleidingen. Met als doel dat de persoon in kwestie niet het contact met het (werkende) leven verliest en op den duur sterker in zijn of haar schoenen staat en meer kans heeft een baan te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *