Verschillen tussen een ronde eettafel en een ovale eettafel

Inhoudsopgave

Een nieuwe eettafel in huis, en twijfel jij tussen een ronde eettafel en een ovale eettafel? Wat moet de vorm worden? In dit artikel bekijken we de verschillen tussen een ronde eettafel en een ovale eettafel. We kijken naar de voor- en nadelen van beide vormen, om ervoor te zorgen dat jij een goede keuze kunt maken. Zo kies je de vorm tafel die het best past bij jouw interieur stijl, maar ook bij hetgeen je voor ogen had.

De voordelen van een ronde eettafel

Om de verschillen tussen de vormen rond en ovaal te bekijken, zetten we van beide vormen de voordelen op een rij. Zo ontdek je de verschillen, om uiteindelijk te komen tot de juiste keuze wat betreft het kopen van jouw nieuwe ronde eettafel.

  • Smaak: de eerste overweging is natuurlijk smaak. Een ronde tafel heeft natuurlijk een net wat andere vorm dan standaard. Vind je hem niet mooi, kies hem dan niet.
  • Ronde lijnen: heeft jouw interieur al veel ronde lijnen, dan past ook een ronde eettafel daar natuurlijk goed bij. Een inrichting die volledig op elkaar is afgestemd is namelijk een lust voor het oog.
  • Gezelligheid: de meeste mensen kiezen een ronde eettafel omdat hij gezellig is. Je zit met z’n allen rondom de ronde tafel, waarbij je elkaar veel beter ziet. Gesprekken lopen makkelijker en je kunt met z’n allen hetzelfde gesprek voeren.
  • Geen scherpe hoeken: er zitten geen gevaarlijke punten aan een ronde eettafel. Dat maakt een ronde tafel ideaal voor gezinnen met kinderen. Ook voor jezelf natuurlijk, wanneer je met je heup onverhoopt tegen de hoek van de tafel loopt.
  • Neemt minder ruimte in: bekend is dat een ronde eettafel een stuk minder ruimte inneemt. Het oppervlak is daarintegen ook kleiner dan bij een ovale of rechthoekige tafel. Dat betekent wel dat er minder plek is voor jouw spullen op tafel.

De voordelen van een ovale eettafel

Een ovale tafel combineert het beste van twee werelden, enerzijds namelijk de ruimte van een rechthoekige eettafel, anderzijds het speelse karakter van rond. Een belangrijk puntje is wel, je hebt niets aan de kopse kanten, want daar kun je bij een ovale eettafel niet zitten.

  • Voor smalle ruimtes: doordat ovale eettafels alleen in het midden breed zijn, en naar ze zijkanten toe steeds smaller worden is een ovaal model bij uitstek geschikt voor de smallere woonkamers. De eettafel is zo een stuk minder groot obstakel.
  • Net even anders: waar de ronde eettafel inmiddels al veel keukens, eetkamers en woonkamers heeft veroverd, gebeurt dat bij de ovale eettafel toch nog een stuk minder. Daarom kies je met ovaal voor een net even andere tafel.
  • Geen scherpe hoeken: ook aan de ovale eettafel vind je geen scherpe hoeken. Je hoeft je ook hier dus niet druk te maken dat kinderen hun hoofd stoten aan een van de vier scherpe punten van de tafel.
  • Een stukje gezelliger: rond is natuurlijk het meest gezellig, maar bij ovaal zit je al een stuk meer naar elkaar toe dan bij een rechthoekige eettafel. Een groot pluspunt.