Verschillen tussen slijpen en wetten

Wetten is een andere manier van slijpen. Slijpen wordt gedaan middels een draaiende beweging op slijpstenen. Slijpschijven of slijpbanden. Wat kenmerkend is voor slijpen is dat de juist de steen beweegt en het mes er tegen aan wordt gehouden. Hiermee dient het mes scherper te worden door de wrijving die er met de slijpsteen ontstaat.

Wetten wordt gedaan om het snijstuk verder aan te scherpen. Dit wordt gedaan doordat een mes met een wrijvende beweging op een wetsteen wordt gezet. De steen blijft in dit geval dus wel gewoon stil liggen. Wetten wordt dus gebruikt om een mes scherper te maken, maar kan ook voor botten worden toegepast of om een beschadigd mes weer scherp te maken.

Met slijpen gaat er veel metaal verloren van het mes. Dit is bijna niet te voorkomen met een slijpschijf die snel ronddraait. Bij wetten gaat er ook wel metaal verloren, maar een stuk minder. Dit omdat het veel langzamer en gecontroleerd gebeurd. Daarom is wetten een stuk beter wanneer slijpen niet echt vereist is. Maar wanneer een mes echt gaten heeft en zijn beste tijd heeft gehad, dan is slijpen toch echt de beste oplossing.

Wetenstenen worden gebruikt met water en olie, maar dit is niet het onderscheidend punt met slijpstenen zoals hierboven gemeld. Een slijpsteen kan ook worden gebruikt met water en olie, alleen is dit hier vaak met het doeleind om het af te koelen. Staal wordt namelijk heel erg kwetsbaar wanneer het oververhit raakt.

Een speciale manier van slijpen is natslijpen. Hierbij blijft de steen de hele tijd nat en draait de steen een heel stuk langzamer. Dit is een goed alternatief voor wetten, maar vereist wel de enige oefening en concentratie.

Bij wetstenen zijn de vloeistoffen ook bedoeld als koelingsmiddel, maar ook als polijstmateriaal. De wetsteen brokkelt korreltjes af, die het scherpteresultaat van het mes uiteindelijk bepalen.

Voor wetten wordt een wetstenen set gebruikt. Over het platte deel wordt het mes bewogen om zo meer scherpte te creëren. Er zijn verschillende soorten en vormen van de stenen, waardoor alle messen weer goed gewet kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *