Verschillen tussen Wei eiwit en caseïne eiwit

Zoals de titel luidt, wordt er in dit artikel ingegaan om de verschillen tussen Wei eiwit en caseïne eiwit. Mensen die regelmatig naar de sportschool gaan en gewichten liften gebruiken waarschijnlijk een eiwitshake met deze eiwitten. Deze zorgen er namelijk voor dat je sterker wordt, spiergroei stimuleren en het herstellen van je spieren. Om deze redenen is het essentieel dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Er wordt gesuggereerd dat je circa 20 tot 25 gram extra eiwitten moet eten om het herstellingsproces van je spieren te bevorderen. Een ding dat zowel Wei eiwit en caseïne eiwit gemeen hebben, is dat ze beide voortkomen uit melk. Daarnaast zijn ze allebei bijproducten die ontstaan tijdens de productie van kaas. Wanneer er kaas wordt gemaakt dan wordt er bij de opgewarmde melk zuren of enzymen toegevoegd. Hierdoor verandert de substantie van caseïne in melk naar vast. En de wei eiwit is dus het vloeibare gedeelte van het mengsel. Deze wordt vervolgens gewassen, gedroogd en verwerkt tot een poeder, zodat het klaar is om geconsumeerd te worden.

Wat zijn de voordelen van Wei eiwit?

  • Synthese van proteïne

Allereerst stimuleert wei de synthese van proteïne. Dit komt doordat het zorgt voor een snelle vertering en daarom wordt er aangeraden om het na een training te gebruiken.

  • Bevat meer BCAA’s

Bovendien bevat het in vergelijking met caseïne eiwit meer BCAA, oftewel vertakte keten van aminozuren in het Nederlands. Deze aminozuren zijn van belang bij het bouwen van spieren.

  • Goedkoper

Een ander verschil is dat het een stuk goedkoper is ten op zichten van caseïne.

  • Immuunsysteem booster

Het immuunsysteem wordt gebootst door de antilichamen die immunoglobulinen worden genoemd en in deze soort eiwit zitten.

Wat zijn de voordelen van caseïne?

  • Afvallen

Bij het gebruik van caseïne is de kans groter dat je meer vet zal kwijtraken.

  • Goed voor de spieren en het verkrijgen van meer kracht

Er wordt gesuggereerd dat het de groei van spieren bevordert en het verkrijgen van meer kracht veroorzaakt. Hierbij is consistent trainen wel een belangrijke factor.

  • Antikatabool

Het werkt als een antikatabool en die zorgen ervoor dat de spieren in het lichaam beschermd worden tegen afbreking. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat nogal langzaam te verteren is. Er wordt ook aangeraden om het te gebruiken voordat je naar bed gaat, omdat het de antikatabool stimuleert voor het slapen gaan.

Welke van de twee eiwitten wint?

Op het gebied van prijs is Wei eiwit een stuk goedkoper dan caseïne eiwit. Een ander verschil is dat je de eerstgenoemde proteïne het beste in de ochtend kan innemen, aangezien je lichaam het sneller verteerd. Daarentegen wordt er geadviseerd om caseïne proteïne voordat je naar bed gaat te consumeren, dit komt doordat het de antikatabool stimuleert en op die manier worden je spieren beschermd tegen afbreking. Mocht je een shake willen maken, dan is wei het meest geschikt hiervoor. Deze soort proteïne is tevens de populairste van de twee, ondanks de populariteit is de ander beter voor de spieren en het verkrijgen van meer kracht. Tot slot is het een idee om de twee soorten te combineren om alle voordelen te benutten.