Verschillen tussen studeren in Nederland en in het buitenland

Als je begint aan een hbo-opleiding of Universitaire opleiding, dan is de kans groot dat je een half jaar of langer in het buitenland gaat studeren. Maar wat is nu het verschil tussen studeren in het buitenland of in Nederland blijven studeren? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Studeren in het buitenland

Je mag eindelijk studeren in het buitenland, maar wat houdt dit eigenlijk in? Je opleiding heeft waarschijnlijk meerdere contacten met andere opleidingen in het buitenland. Met behulp van jouw opleiding kan je meestal makkelijk ‘solliciteren’ voor een opleiding in het buitenland. Je moet er echter wel vroeg bij zijn want er zullen waarschijnlijk andere mensen op jouw opleiding ook naar het buitenland willen gaan. Doordat jouw opleiding goed contact heeft met de opleiding in het buitenland, zal je geen extra collegegeld hoeven te betalen. Het kan dus ook voorkomen dat dit wel gebeurt. Studeren in het buitenland brengt veel avonturen met zich mee. Maar het is ook even wennen, zo moet je in de stad waar je gaat studeren een kamer zoeken om te wonen. Ook moet je de taal leren die ze in dat land spreken. Maar over het algemeen geven ze Engelstalig onderwijs op de scholen. Zo is het in Nederland ook al mogelijk om als student Engelstalige rijlessen te volgen, bijvoorbeeld bij driving school Eindhoven. Dit is tegenwoordig ook mogelijk in andere steden en in andere landen. Een ander voordeel van studeren in het buitenland is de nieuwe mensen die je leert kennen. Je ervaart een hele nieuwe cultuur en je voelt je op een gegeven moment thuis in die buitenlandse stad.

Studeren in het binnenland

Studeren in Nederland is natuurlijk ook een optie. Bij sommige opleidingen is het wel verplicht om voor een half jaar naar het buitenland te gaan. Dit is voornamelijk bij opleidingen die gericht zijn op andere talen en culturen. Wil je sowieso niet studeren in het buitenland, dan is het beter om dit van tevoren bij je opleiding na te vragen. Als je blijft studeren in Nederland dan veranderd er niets aan je studiefinanciering of collegegeld. Het voordeel aan studeren in het binnenland is dat de mensen om je heen hetzelfde blijven en je geen nieuwe taal hoeft te leren. Je kan ook een andere cultuur ervaren als je op vakantie gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *