Verschillen tussen traagschuim- en koudschuim matrassen

Een goede nachtrust is van groot belang voor de gezondheid van een persoon. Het wordt aanbevolen om rond de 8 uur slaap per dag te krijgen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Er zijn verschillende oorzaken die een goede nachtrust kunnen verstoren. Denk hierbij aan stress, overgevoeligheid of geluidsoverlast. Het kan echter ook aan de kwaliteit van het bed en het matras liggen.

Een goed bed in combinatie met een comfortabel matras kan er al voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Zo kun je in plaats van een lattenbodem bed ook kiezen voor een boxspring bed. Bij dit type bed zitten er grote veren onder het bed. Hierdoor veert het bovenliggende matras en de persoon erop mee met de bewegingen die gemaakt worden. Zo ondervind je geen hinder en ervaar je optimaal comfort wanneer je onrustig beweegt in bed. Er zijn zowel goedkope boxsprings als luxe boxsprings te koop.

Echter kan het grootste resultaat geboekt worden door het kiezen van het juiste matras. Een veel gebruikte matrassoort zijn de zogenaamde schuim matrassen. Hierin kan weer onderscheid gemaakt worden tussen traagschuim- en koudschuim matrassen.

Koudschuim matrassen versus traagschuim matrassen

Koudschuim matrassen hebben hun naam te danken aan de manier van produceren. Het schuim wordt namelijk in koude vormmallen gegoten. De methode hiervoor wordt ook wel cold cure moulding genoemd in het Engels. Het koudschuim is gemaakt van de stof polyurethaan. Deze stof zorgt voor extra veerkracht en grotere duurzaamheid.

Traagschuim matrassen worden in tegenstelling tot koudschuim matrassen gemaakt van de stof visco-elastisch polyurethaan. Dit zorgt ervoor dat het schuim zachter wordt wanneer het in aanraking komt met lichaamswarmte en de druk van het lichaamsgewicht.

Voordelen van koudschuim

Koudschuim matrassen hebben een hoog comfortlevel. Het past zich aan de vorm van het lichaam aan. Daarnaast zorgt het matras voor optimale ventilatie en luchtcirculatie dankzij de celstructuur. Verder geeft het matras geen geur af, is het van nature allergievrij en is er bijna geen sprake van kuilvorming.

Voordelen van traagschuim

Traagschuim matrassen vormen zich nog beter om de contouren van het lichaam dan koudschuim matrassen. Hierdoor voelt het matras bijna vloeibaar aan. Dit zorgt voor optimale ondersteuning zonder drukpunten. Ze staan daarom ook wel bekend als druk verlagende matrassen. Ook is het risico van doorligplekken op dit soort matrassen kleiner dan bij andere soorten. Ideaal voor mensen met rug- en gewrichtsklachten.

Bij Sleepfactory vind je allerlei soorten matrassen voor elk type bed.