Verschillen tussen een tuin en een botanische tuin

Bijna iedereen in Nederland heeft een tuin. Meestal is deze zelf ingericht en staan hier meerder verschillende planten en bomen in. In de meeste gevallen blijft dit aanbod planten en bomen beperkt. Ze worden namelijk bij de plaatselijke tuin centra gehaald waar men kan kiezen uit een aantal soorten. Dit maakt het moeilijk om een unieke tuin te hebben die niemand anders heeft. Gelukkig zijn er ook tuinen die dit wel hebben.

Het verschil tussen een tuin en een botanische tuin

Tussen een tuin en een botanische tuin bestaan een aantal belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt zich in het doel van de tuin. Bij een botanische tuin heeft de tuin een wetenschappelijk doel. Zo worden hier vaker planten of bomen tentoongesteld die van een zelfde soort familie afstammen , of die in bescherming worden genomen. Soms bestaan botanische tuinen uit planten of bomen die met uitsterven worden bedreigd. Kortom, een tuin heeft geen wetenschappelijke doeleinden, een botanische tuin heeft dit wel.

Botanische tuinen

Botanische tuinen staan bekend om hun uitgebreide en sfeervolle coll. Veel botanische tuinen zijn opgebouwd uit planten afkomstig uit de hele wereld. Hierdoor zijn deze soort tuinen zeer bijzonder en bevatten ze vaker planten afkomstig van verschillende werelddelen. In de meeste gevallen hebben de botanische tuinen een thema. Zo zijn er botanische tuinen die volledig zijn opgebouwd uit een Aziatisch thema. Dat betekent dat ieder plant of boom in deze tuin, afkomstig is uit Azië. Deze samenstelling geeft een unieke ervaring aan de bezoeker van zo’n botanische tuin. De tuin zorgt ervoor dat het voelt alsof jij op dat moment in Azië bent. Het is zelfs mogelijk om te overnachten in of in de buurt van een botanische tuin. Zo kun je in Texel overnachten naast een botanische tuin. Het betreffende hotel is namelijk vlak naast de botanische tuin gebouwd waardoor je bijna in een botanische tuin kan slapen.