Verschillen tussen een sport motor en een allroad motor

Inhoudsopgave

Tegenwoordig zijn er diversen soorten motoren te koop. Ze rijden allemaal anders en zien er ook anders uit. Iedere soort motor heeft ook zijn eigen gebruikersdoeleinden. Het ligt dan ook aan de gebruiker om te kiezen welke soort motor het beste past. Zo kun je bijvoorbeeld een motor willen om mee op een racebaan te willen of een motor om iedere dag mee naar je werkt te rijden. Als allereerst is het belangrijk om na te gaan hoeveel vermogen je motor mag hebben. Dit heeft te maken met het rijbewijs dat je hebt. Met een rijbewijs A2 mag je bijvoorbeeld niet op alle motoren rijden. Dit mag wel met een rijbewijs A. Voor een rijbewijs voor de motor kun je bijvoorbeeld terecht bij motorrijles heerlen.

Allroad motor

Als je je motor gebruikt voor meerdere doeleindes dan is een allroad motor iets voor jou. Dit soort motor heeft verschillende gewichten tot zijn beschikking. Van zware tot wat lichtere modellen. Allroad motoren zijn buiten de normale asfaltwegen ook bedoeld voor routes op niet verharde wegen. Doordat een allroad motor vaker op onverharde wegen rijd heeft de motor een zeer goede vering. Dit omdat de allroad motor vaker over oneffenheden op de weg rijd. Verder is de vering van een allroad motor progressief. Dit betekend dat de demping stugger verloopt naarmate de vering verder veert.

Sport motor

Voor snelle rijders is een sport motor meer geschikt. Met de sportmotor kun je hoge snelheden bereiken. Het nadeel van een sport motor is wel dat wanneer je langzamer rijd je er minder comfortabel op zit. Dit komt omdat wanneer je minder hard gaat je meer naar voren leunt. Hierdoor komt er meer druk op je polsen te staan wat minder fijn is.

De verschillen

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een allroad motor en een sport motor. Vaak heeft een allroad motor ook speciale wielen namelijk spaakwielen. Gietwielen gaan snel kapot als er over een onverharde weg wordt gereden. Sport motoren moeten heel er licht zijn. Dit omdat door meer zwaarte de motor minder hard gaat. Een medepassagier is dus bij een sportmotor ook niet gewenst. Verder gebruikt een sportmotor gietwielen. De wielen moeten heel stevig zijn. Dit omdat er bij hard remmen en versnellen veel kracht op de wielen komt. Als laatste verschil is er het CC. Een sport motor heeft veel meer CC dan een allroad motor. De sport motor gaat dus ook veel sneller.