Verschillen tussen anale abces en anale fistels

Inhoudsopgave

Een anaal abces en een anale fistel worden nog wel eens met elkaar verward. Blijf lezen als u wilt weten met welke van de twee u te maken heeft.

Anale abcessen

Een anaal abces is een geïnfecteerde holte die is gevuld met pus in de buurt van de anus of het rectum. Bijna 90% van de abcessen wordt veroorzaakt door een acute infectie in de interne klieren van de anus. Deze infectie vindt plaats wanneer bacteriën of vreemd materiaal (zoals anaal dildo’s) de anaalklier verstoppen. Deze bacteriën worden in deze holtes verzameld en zo ontstaat een anaal abces.

Symptomen van anale abcessen

De meest voorkomende symptomen van een anaal abces zijn:

  • Zwelling
  • Hoge koorts
  • Rectale pijn
  • Roodheid rond de huid van de anus
  • Minder voorkomend; rectale bloedingen, moeite met urineren of pijnlijk urineren

Om erachter te komen of er sprake is van een anaal abces is het verstandig om een arts raad te plegen. De huisarts zal dan een lichamelijk onderzoek en enkele bloedonderzoeken uitvoeren.

De meeste abcessen zijn echter zichtbaar aan de buitenkant van de huis rond de anus, maar er hoeven geen externe tekenen van een abces te zijn, behalve een klacht van rectale pijn.

Anale fistels

Anale fistels zijn het resultaat van een eerder of huidig anaal abces. Een anale fistel komt het meest voor bij mensen die lijden of hebben geleden aan een abces. Een anale fistel is een tunnelvormige buisachtige structuur die onder de huid in de rectum wordt gevormd. Deze tunnel zal de geïnfecteerde klieren verbinden met een abces. Een anale fistel kan echter ook aanwezig zijn zonder een abces.

Symptomen van anale fistels

Enkele tekenen van anale fistels zijn:

  • Rectale pijn
  • Anale bloeding
  • Geschiedenis van een abces
  • Pus uit de anus

Om erachter te komen of er sprake is van een anale fistel, zal er een monster van de pus, bloed en ontlasting worden onderzocht. Het is ook mogelijk dat een externe opening suggereert dat er een fistel zit, echter sluiten sommige gewoon aan op de darm komt de pus uit de anus. Hierdoor zijn deze soms moeilijk te identificeren.

Conclusie

Er zijn niet ontzettend veel verschillen tussen een anaal abces en anale fistels, ook de behandelingen zijn niet erg verschillend. Toch is het belangrijk om de juiste diagnose te kunnen stellen en de verschillen tussen deze twee te herkennen. Dit zorgt ervoor dat de juiste behandeling zal plaatsvinden. Naast anale abcessen en anale fistels zijn er nog meer anale problemen, namelijk aambeien en anale kanker. Bekijk ook de verschillen tussen deze twee aandoeningen om uit te sluiten dat dit het geval is en u op tijd kunt optreden als het ergste geval, kanker, de boosdoener is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *