Verschil tussen dunne en dikke darm

Inhoudsopgave

Dunne en dikke darm zijn de twee delen van de darm. Darm is een van de delen van het spijsverteringskanaal dat zich tussen de maag en de anus bevindt. Het belangrijkste verschil tussen dunne en dikke darm is dat de dunne darm verteerde voedingsstoffen opneemt, terwijl de dikke darm water absorbeert uit het onverteerbare residu.

Dunne darm

De dunne darm bestaat uit drie delen, die een doorgang vormen van jouw maag naar jouw dikke darm:

  • Duodenum: dit korte gedeelte is het deel van de dunne darm dat halfverteerd voedsel uit je maag via de maag doorgang opneemt en het verteringsproces voortzet. De twaalfvingerige darm gebruikt ook gal uit jouw galblaas, lever en pancreas om voedsel te helpen verteren.
  • Jejunum: Het middelste deel gebruikt golfachtige spiersamentrekkingen om voedsel snel door te voeren.
  • Ileum: Dit laatste gedeelte is het langste deel van jouw dunne darm. Het ileum is waar de meeste voedingsstoffen uit jouw voedsel worden opgenomen voordat ze in de dikke darm worden geleegd.

Wanneer je voedsel de dunne darm bereikt, is het al afgebroken tot gepureerd vloeistof door je maag. Dagelijks ontvangt jouw dunne darm tussen de zet en twaalf liter van deze gepureerde vloeistof. De dunne darm voert het grootste deel van het spijsverteringsproces uit en neemt bijna alle voedingsstoffen op die je uit voedsel krijgt in je bloedbaan. De wanden van de dunne darm maken spijsverteringssappen, of enzymen, die hiervoor samenwerken met enzymen uit de lever en pancreas.

Dikke darm

Je dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en veel breder dan de dunne darm. Ook neemt de dikke darm een veel rechter pad door je buik. Het doel van de dikke darm is om water en zouten op te nemen uit het materiaal dat niet als voedsel is verteerd en om eventuele afvalproducten die overblijven te verwijderen. Tegen de tijd dat voedsel vermengd met spijsverteringssappen jouw dikke darm bereikt, heeft de meeste vertering en opname al plaatsgevonden.

Vezels blijven voornamelijk over, plantaardig materiaal heeft veel tijd nodig om te verteren. Ook zullen dit dode cellen bevatten die uit het slijmvlies van je darmen vallen, zouten, galpigmenten en water. Met dit mengsel kunnen bacteriën zich in de dikke darm voeden, deze bacteriën produceren

De dikke darm bestaat uit de volgende onderdelen:

 

  • Cecum:Dit lijkt op een buidel van ongeveer vijf centimeter lang. Hier wordt de verteerde vloeistof opgenomen en doorgegeven aan de dikke darm.
  • Colon: Het grootste deel van de dikke darm is de colon.
  • Oplopende dikke darm: met behulp van spiersamentrekkingen duwt dit deel van de dikke darm alle onverteerd vuil omhoog van de blindedarm naar een locatie net onder de lever.
  • Dwarse dikke darm: voedsel beweegt door dit tweede deel van de dikke darm, over de voorkant van je buikwand, van links naar rechts net onder jouw maag.
  • Dalende dikke darm: het derde deel van de dikke darm duwt de inhoud van vlak bij de milt, naar de linkeronderkant van jouw buik.
  • Sigmoïde colon: de laatste S-vormige lengte van de dikke darm, buigt naar binnen tussen de spoelen van jouw dunne darm en mondt vervolgens uit in het rectum.
  • Rectum: het laatste deel van het spijsverteringskanaal meet van 2,5 tot 4 cm. Overgebleven afval verzamelt zich daar, waardoor het rectum uitzet, totdat je naar het toilet gaat. Op dat moment is het klaar om te worden geleegd via je anus. Door poppers bestellen Amsterdam kan het rectum ontspannen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *