Verschillen tussen beroepsspecifieke- en algemene traineeships

Inhoudsopgave

Als je na het afstuderen je jezelf nog niet klaar voelt om gelijk aan de slag te gaan bij een fulltime baan zonder veel begeleiding, dan kan een traineeship een ideale oplossing zijn. Je hebt bij een traineeship wel twee verschillende die je kunt volgen, je hebt namelijk een beroepsspecifieke en algemeen traineeship. Hieronder vertellen we je over de verschillen tussen beroepsspecifieke en algemene traineeships.

Beroepsspecifieke traineeships

Een beroepsspecifieke traineeship is zoals de naam al een beetje verklapt, een traineeship waarbij je opgeleid wordt tot één specifiek beroep of branche. Je wordt dus echt voorbereid op hoe het is om specifiek die ene baan uit te voeren. Je krijgt dus veel diepgaande kennis mee, krijgt ervaring in de praktijk en wordt begeleid door andere collega’s binnen je vakgebied. Als je al weet in welke richting je op wilt gaan, maar je nog niet helemaal klaar voelt, dan is een beroepsspecifieke traineeship een ideale keuze. Denk bijvoorbeeld aan een ICT traineeship.

Algemene traineeships

Dan heb je ook nog de algemene traineeships. Deze traineeships zijn voor mensen die eigenlijk nog niet zo heel erg goed weten wat ze nou precies willen doen, maar al wel gelijk kennis willen op doen in de praktijk. Je wordt hier vaak opgeleid voor een breed scala aan algemene vaardigheden zoals leiderschap en communicatie. Ook ga je dan binnen een bedrijf bij verschillende branches kijken en een paar dagen of zelfs weken meelopen om te kijken welk vakgebied je leuk lijkt om meer over te leren. Het fijne aan een algemeen traineeship is, is dat ondanks dat je misschien niet je ideale baan daar gaat vinden, je toch weer connecties maakt die voor de toekomst eventueel gunstig kunnen zijn. 

Het is helemaal niet vreemd als je na het afstuderen nog niet zeker bent van wat je precies wilt doen, of dit al wel weet maar nog niet gelijk direct volledig aan de slag wilt gaan daarin omdat je je nog niet klaar er voor voelt. Hiervoor zijn de internships. Je hebt een beroepsspecifieke- en algemene traineeship. Bij een beroepsspecifieke traineeship ga je je al echt focussen op één bepaalde rol of branche waar je ook volledig in opgeleid wordt. Bij een algemene traineeship ga je juist nog wat meer verkennen binnen een bedrijf en de verschillende branches en krijg je ook wat algemene kennis aangeleerd zoals leiderschap en communiceren. Kijk dus goed wat bij jou het beste past voor je een keuze maakt. 

Bekijk ook Verschillen tussen additie uithardende siliconen en condensatie uithardende siliconen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *