Verschillen tussen blogs en vlogs

blog

Inhoudsopgave

Iedere dag zitten er ruim vijftien miljoen Nederlanders op het internet, de kans dat ze daarbij langs een blog of een vlog komen is ontzettend groot. Maar een Facebook berichtje, is dat dan ook direct een blog? Op die, en vele andere vragen over blogs en vlogs krijg je antwoord in dit artikel.

Wat is een blog?

Het allerbelangrijkste criterium voor een blog is dat het een geschreven bericht moet zijn. Hierbij is het gebruikelijk dat afbeeldingen, video’s of audio worden toegevoegd, ter verduidelijking van de tekst. Deze vorm van content kan over allemaal verschillende onderwerpen gaan: Dagboekachtige verhalen, informatie over een bepaald onderwerp zoals een speciaal onderdeel van een Ferrari maar ook over groot nieuws zoals een oorlog. Verder kan in een blog ook geschreven worden vanuit een mening, in dat geval is het een opiniestuk. Maar ook nieuwsartikelen van de NOS telt als een blog. Zoals je ziet is vrijwel elk geschreven stuk content een blog. Dus ja, ook het Facebook bericht is een blog!

Wat is een vlog?

Een ‘video weblog’, ook wel een vlog genoemd, is een vorm van online content. De kans is groot, dat als je de jeugd in Nederland vraagt wat een ‘vlog’ is, dat ze vrijwel gelijk Enzo Knol benoemen. Hij deelt namelijk al jaren zijn leven op YouTube. Ontzettend veel mensen plaatsen dagelijks hun bezigheden of een tutorial over hoe je een blog moet schrijven op de sociale media of bijvoorbeeld YouTube. Ook maken mensen video’s over persoonlijke ervaringen, in de hoop daar andere mensen mee te kunnen helpen. Dit alles is een vorm van vloggen. De tijdsduur hiervan kan ontzettend variëren. Zo ook de stijl van de vlog, de ene is Netflix-achtig in elkaar gezet, terwijl de andere vlog simpel is opgenomen met een telefoon. Alles komt samen tot één punt; namelijk het bieden van een visuele manier tot informatie voor andere.

Grootste verschillen tussen blogs en vlogs

Beide manieren zijn volledig online gefocust, al is vloggen volledig gericht op een video, terwijl een blog juist gebruikt maakt van een video ter ondersteuning. Hierdoor is influencer marketing, dus ook makkelijker te verwerken in een vlog. Verder is het medium waarop geplaatst wordt ook totaal anders. Blogs worden geplaatst op forums, eigen websites en op enkele social media platforms zoals Twitter en Facebook. Terwijl vlogs op YouTube, Instagram, Snapchat, Twitter enzovoorts kunnen worden geplaatst. Daarnaast zit er ook een groot verschil in de communicatie, het schrijven van een blog is logischerwijs minder persoonlijk. Doordat de lezer/ kijker niet de verbale communicatie ziet van de schrijver, in tegenstelling tot bij een vlogger.

Lees ook: Verschillen tussen iOS en Android!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *