Verschillen tussen pakketpost en brievenbuspost

pakketpost en brievenbuspost

Inhoudsopgave

In 2023 zijn er maar liefst 640 miljoen pakketten bezorgd en ruim 60 miljoen brievenbuspakjes. Deze aantallen blijven ieder jaar stijgen, mede daardoor is de markt van postbedrijven ook gigantisch groot aan het worden. Toch is PostNL het enige bedrijf dat brievenbuspost doet bezorgen. Dit komt doordat er een groot verschil zit tussen de grote en zwaarte van de twee soorten post. In Nederland is namelijk afgesproken dat alle brievenbussen een algemene afmeting hebben van 27 centimeter lang en 4 centimeter breed. Is die dat niet? Dan kan PostNL geen post door je brievenbus stoppen. Toch zijn er ook nog vele andere verschillen tussen die twee soorten post, in deze blog leggen we ze allemaal uit!

Wat is pakketpost?

Een pakketpost, ook wel poststuk genoemd is een stuk dat te groot of te zwaar is om te leveren via de brievenbus. Zoals eerder aangegeven, zijn daar speciale afmetingen voor gemaakt. Pakketpost is namelijk ten alle tijden een (grote) doos die extra beveiliging heeft gekregen voor het transport. Hierbij gaat het om postverpakkingen in alle maten. Dit wordt overigens gedaan door vele verschillende bedrijven, in tegenstelling tot bij brievenbuspost. Zowel PostNL als DHL, DPB, UPS en FedEx doen deze pakketten bezorgen in Nederland, via hun bestelbussen. Die kun je overigens niet alleen bij je thuis laten leveren, maar ook op een aangegeven afhaalpunt, zoals een lokale supermarkt.

Verder zijn de bezorgkosten van een pakket vaak het dubbele van de brievenbuspost. Zo kost een pakket gemiddeld 7 euro extra, en een brief maar 2 euro. Dit komt logischerwijs door het gewichtsverschil maar ook de service en de manier van verzenden. Onder de service valt bijvoorbeeld een trackingnummer, voor zowel de verzender als ontvanger. Daarnaast kun je een pakketpost ook laten verzekeren. Zo kun je een pakket ter waarden van 100 euro al laten verzekeren voor maar één euro extra.

Wat is brievenbuspost?

‘Alles wat zonder aan te bellen bezorgd kan worden’, dat is de simpele regel als het gaat om brievenbuspost. Hierbij kun je denken aan een brief, poster maar ook kleine producten zoals een telefoonoplader. Al deze post zal geleverd worden door de lokale postbezorger van PostNL. Hierbij zijn geen andere bedrijven in het spel. Hierdoor kun je soms bijvoorbeeld ook post meegeven aan de postbezorger, maar je kunt het ook afleveren via de eigen brievenbussen van PostNL. Die worden dagelijks rond 17:00 uur geleegd door de postbezorgers, waardoor je niet naar een speciaal afhaalpunt hoeft om een brief te verzenden.

Het duurste aan de verzendkosten zijn meestal de postzegels. Hierbij moet er op een post van 20 gram één zegel geplakt worden, en het maximum is 5 zegels voor post van 250 gram tot en met 2 kilogram. Op het moment dat je één brief moet versturen, zullen de bezorgkosten ongeveer 2 euro zijn. Doordat brievenbuspost geen trackingnummer heeft, is de kans op kwijt raken wel iets groter. Al gebeurd dit maar zeer zelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *