Verschillen tussen voetmassages en reflexzone therapie

man geeft een voetmassage

Inhoudsopgave

Miljoenen Nederlanders hebben last van voetklachten. Zowel voetmassages als reflexzone therapie kunnen daarvoor een oplossing zijn. Desondanks zijn het wel twee verschillende principes. Een voetmassage is voor het grootste deel gericht op ontspanning, waarbij de voeten worden verlicht van spanning en vermoeidheid door middel van vloeiende bewegingen. Dit terwijl bij reflexzone therapie het gericht is op druk uitoefenen op verschillende punten die ons lichaam heeft, in dit geval dus bij de voeten.

Deze punten staan in verhouding met onze organen, zenuwen, klieren maar ook botten en weefsels. Deze therapie is holistisch, wat betekend dat er hierbij vanuit wordt gegaan dat lichaam en geest één geheel zijn.

Wat is een voetmassage?

Een massage, is een handeling waarbij er gestructureerde druk wordt uitgeoefend op, in dit geval de voet. Hierbij wordt er dus op bepaalde drukpunten spanning gezet, via vloeiende bewegingen zoals kleden en strijken. Het doel hierbij is om klachten zoveel mogelijk te verlichten. Maar een voetmassage is niet alleen goed voor voetklachten, het werkt door in je hele lichaam. Doordat drukpunten gemasseerd worden, zal het bloed beter gaan stromen waardoor het de energiestromen en het zenuwstelsel doet stimuleren. Alle drukpunten in onze voeten zijn namelijk onderzocht, zo staan de onderkant van onze tenen in werking met de hersenen en de hielen dan weer met de onderkant van onze rug.

In het algemeen, helpt een voetmassage ook tegen klachten zoals; hoofdpijn, slapeloosheid en pijn in de schouders en nek. Overigens zijn er tegenwoordig ook meerdere apparaten uitgevonden die het strijkende gevoel net zo goed kunnen overbrengen. Denk hierbij aan een voetmassageapparaat kopen of een speciaal kussen voor in je nek.

Wat is reflexzone therapie?

Het doel bij deze therapie is hetzelfde als bij een massage. De manier waarop is alleen totaal verschillend. Bij reflexzone therapie wordt er namelijk geduwd en getrild op de specifieke drukpunten. Dit wordt dan afgewisseld met strijkend en vloeiende bewegingen – zoals gebruikelijk bij een massage. Hiervoor wordt gekozen omdat een reflexzone therapie best pijnlijk kan zijn. Deze manier is dus volledig gericht op het oplossen van de klacht, en niet gericht op ontspanning. Daarom wordt ook altijd aangeraden om extra veel water te drinken, na een reflexzone therapie. Er komen veel afval- en giftstoffen vrij. Drink je niet voldoende water, dan zullen deze stoffen niet voldoende worden afgedreven waardoor de klachten snel terugkomen.

Worden beide behandelingen vergoedt?

Nee, vooral de reflexzone therapie wordt bij een merendeel van de zorgverzekeraars niet vergoedt. Een massage wordt overigens wel deels vergoedt, hierbij heb je dan een aanvullend pakket nodig. Ook heeft het geen invloed op het eigen risico, zo is ook een verwijzing niet nodig.

Lees ook: De verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *