Verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie

Inhoudsopgave

Misschien wist je het nog niet, maar er zijn veel verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie. Niet alleen de naam, maar ook de behandeling kan erg verschillen. Fysiotherapie en ergotherapie zijn beide vormen van zorg die gericht zijn op het verbeteren
van het lichaam, bijvoorbeeld bij mensen met beperkingen of aandoeningen. Er zijn zeker veel overeenkomsten, maar ook verschillen tussen deze behandelingen. Zo heb je bijvoorbeeld shockwave therapie, dat veel wordt gebruikt.

De grootste verschillen

Zoals genoemd zijn er meerdere verschillen tussen fysiotherapie en ergotherapie. Fysiotherapie richt zich voornamelijk op het behandelen van aandoeningen van gewrichten, spieren, botten en pezen. Hierbij gebruiken ze technieken zoals oefentherapie, manuele behandelingen en massages om pijn en stijfheid te verminderen. Zo bevorderen ze de beweeglijkheid. Ergotherapeuten richten zich voornamelijk op het verbeteren van het lichaam van mensen in hun dagelijks leven. Ze helpen mensen om dagelijkse activiteiten makkelijker uit te voeren. Denk aan het uitvoeren van werk of andere huishoudelijk taken, of hobby’s. Dit gebeurt door het aanpassen van deze activiteiten of het gebruik van hulpmiddelen om het makkelijker te maken.

De aanpak van de behandelingen

Een ander verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie is de aanpak van de behandeling. Fysiotherapie is voornamelijk gericht op het verbeteren van de fysieke conditie, maar ergotherapie is juist meer gericht op het verbeteren van de functionele mogelijkheden in het dagelijks leven. Ook richten fysiotherapeuten zich vaker op het behandelen van specifieke aandoeningen. Maar ergotherapeuten richten zich juist meer op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.

Complementair met elkaar

In sommige gevallen kunnen fysiotherapie en ergotherapie zeker complementair zijn aan elkaar. Deze beide methoden kunnen worden gebruikt om zo het beste resultaat voor de patiënt te behalen. Daarom is het belangrijk om de juiste behandeling te kiezen die het beste aansluit bij de specifieke behoeften en doelen van de patiënt. Zo kun je hier meer te weten over komen door te informeren bij Fysio-engelaar.nl. Deze praktijk heeft jarenlange ervaring op het gebied van fysiotherapie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *