Verschillen tussen een waterontharder en waterontkalker

waterontharder

Inhoudsopgave

In Nederland zijn er veel gebieden die last hebben van water met veel kalk erin. Om dit probleem op te lossen kun je kiezen voor zowel een waterontharder als een ontkalker. Toch zit er verschil in het eindresultaat van de twee mogelijkheden. De ontharder verwijderd namelijk het kalk, terwijl de ontkalker alleen ervoor zorgt dat het kalk niet úit de kraan komt. Het blijft wel nog in de leidingen zitten. In deze blog lees je onder andere over wat hard water is, en welke waterontharder je nodig hebt om dat probleem op te lossen.

Waarvoor is een waterontharder nodig?

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, dan klinkt het vast vreemd. Want bestaat er nou hard water? Ja, dit is namelijk een uitdrukking die gegeven wordt aan water dat veel harde ionen calcium en magnesium heeft. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Duitse Graden, heeft jouw gemeenten water met een Duitse Graad van 12? Dan mag je het hard water noemen. Gemiddeld heeft het Nederlandse drinkwater een Duitse Graad van 2.7, dit doordat veel waterbedrijven zich bezighouden met de hardheid. Toch zijn er ontzettend veel plaatsen in Nederland waar een waterontharder nodig is. Dit zijn onder andere de plekken die heel vroeger nog zee waren.

Hoe wordt de hardheid bepaald in mijn woning?

Dit ligt aan verschillende factoren, dit kan namelijk zelfs verschillen aan de ligging in de gemeenten. Heel simpel gezegd kunnen de overburen een andere Duitse Graad hebben dan jij. Dit verschilt namelijk door de hoeveelheid calcium die in de leidingen zit. Calcium zorgt er namelijk voor dat schadelijke stoffen onschadelijk worden. Maar daardoor ontstaat er wel kalk. In gebieden met zware industrie, komt hard water daardoor ook vaker voor.

Wat doet een waterontharder?

Hard water bevat veel kalk en calcium, dat mogen nu duidelijk zijn. De belangrijkste taak voor een ontharder is dus om ervoor te zorgen dat die stoffen eruit worden gehaald. Dit zal dan resulteren in:

  • Geen kalkaanslag;
  • Langere levensduur apparaten;
  • Lagere energiekosten, kalk blijft namelijk niet meer in de leidingen plakken;
  • Zachtere huid en haren;
  • Langere levensduur van textiele producten;
  • Betere watersmaak, meer neutraal.

Verschillende soorten systemen

In totaal zijn er drie verschillende soorten, namelijk: een waterontharder met magneet, filter of een ontharder op basis van ionenwisseling. De magneetontharder richt zich op het feit dat calcium en magnesium doen kristalliseren. Een magneet van minimaal 1200 Gauss voorkomt dat probleem. Wel is het zo, dat de magneet alleen grote klonten van kalk doet voorkomen. Hierdoor zal er geen kalkaanslag zijn, maar het zit nog steeds in het water. Hierdoor kun je het officieel geen zacht water noemen. Daarnaast werkt één magneet ook maar in een veld van ongeveer drie á vier meter. Voor het hele huis zul je dus meerdere magneten moeten gebruiken.

Filterontharder

Het water filteren werkt aan de hand van een actief koolfilter. Hierin worden – in tegenstelling tot de magneetfilter – ook de magnesium en calcium deeltjes bij elkaar verzameld. Waardoor er geen kalk meer uit de kraan komt. Via dit filter haal je overigens meer dan alleen het kalk eruit, hierdoor ligt het ook in de hogere prijsklasse. Ook kun je zelf bepalen hoeveel micron er gefilterd moet worden. Hoe fijner hij staat, hoe meer micron er gefilterd wordt. Wel zal dit de waterdruk in de woning veranderen.

Ionenwisseling

Dit is het meest voorkomende systeem om water voor te ontharden. Een waterontharder op basis van een ionenwisseling omvat harsbolletjes die kalkdeeltjes aantrekken. Op het moment dat die bolletjes verzadigd zijn worden ze schoongespoeld door een pekeloplossing. Hiermee zal al het kalk verwijderd zijn van de harsbolletjes. Deze methode is uitermate goed geschikt voor het huishoudelijke gebruik, maar ook in de industrie wordt het veelvuldig toegepast.

Wat is het verschil?

Het verschil zit volledig in de vorm van filteren. Op het moment, dat je het water doet filteren door middel van een magneet of een koolfilter, dan ben je het water aan het ontkalken. Doordat het kalk in de leidingen blijft zitten, wordt het water er niet minder hard van. Wel gaat het de kalkaanslag tegen. Als je het water doet filteren via een ionenwisseling, dan wordt het kalk opgevangen door een harsbolletje waarna het wordt verwijderd door een pekelspoeling. Hierbij wordt het kalk uit het water gehaald, wat zal resulteren in zachter water. Dit is daarom dus een waterontharder.

Lees ook: De verschillen tussen een bubbelbad en een hottub! Of de verschillen tussen synthetische en natuurlijke edelstenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *