Verschillen tussen bomen en struiken

Inhoudsopgave

Als je in de natuur bent, zul je merken dat er talloze plantensoorten bestaan. Daarbij worden sommige soorten vaak door elkaar gehaald. Bomen en struiken lijken vaak op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen te noemen. In dit artikel bespreken we deze verschillen. Op deze manier weet je precies wat je ziet wanneer je een wandeling maakt in het bos.

Dit zijn de grootste verschillen

De meeste mensen kunnen struiken wel onderscheiden van bomen. Struiken zijn vaak kleiner en dikker. Ze groeien dichter tegen de grond aan en hebben minder takken dan bomen. Een boom heeft een langere stam en kan dus ook veel hoger groeien. Ook zijn bomen vaak dunner dan struiken.

Ook de bladeren zijn anders

Een ander verschil tussen bomen en struiken zit hem in de bladeren. Bomen hebben vaak grotere bladeren dan struiken. Denk dan bijvoorbeeld aan eikenbladeren of bladeren van een leilaurier Struiken hebben kleinere en dikkere bladeren die dichter tegen de takken aanzitten. Dit is een strategie van de plant om minder water te verliezen. Voor bomen zorgen de grotere bladeren er juist voor dat er meer zonlicht op kan worden genomen.

De verschillen in de wortels en vruchten

De laatste verschillen die we gaan bespreken zitten hem in de wortels en de vruchten. Bomen hebben een netwerk van dunne wortels waarmee ze zich stevig in de grond vastzetten. Struiken hebben daarentegen dikkere wortels, waardoor ze minder snel omwaaien. Ook de vruchten zijn bij struiken vaak dikker en groter dan die van bomen.

Bomen en struiken worden voor andere doeleinden gebruikt in tuinen. Struiken worden vaak gebruikt als haag of als afscheiding. Bomen kunnen een tuin een rustige en natuurlijke uitstraling geven. Soms worden bomen ook gekapt voor hout, maar struiken daarentegen worden zelden gebruikt voor dit doel. Ook qua doeleinden verschillen bomen en struiken dus wezenlijk van elkaar.

We hopen dat je door het lezen van dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de verschillen tussen bomen en struiken. Wanneer je de volgende keer een wandeling maakt, weet je precies wat je ziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *