Verschillen tussen makelaar en notaris

Inhoudsopgave

Bij de aan- of verkoop van onroerend goed zijn zowel makelaars als notarissen speler in de markt. Voor (potentiële) makelaars is dit zeker niets nieuws.

In deze blog vergelijken we de loopbaan van een makelaar met die van een notaris. We benadrukken verschillen en onderlinge afhankelijkheid.

Wat doet een makelaar?

Als makelaar adviseer je de koper of verkoper (je opdrachtgever) over de prijs, wijze en datum van oplevering, de staat van onderhoud van de woning, eventuele bijverkopen en geldende wet- en regelgeving.

Als makelaar ben je de gids en informatiebron van je klant. Zowel bij de bezichtiging als bij de onderhandelingen speel je een cruciale rol. Koopovereenkomsten kunnen ook door een makelaar worden opgesteld.

Wat doet een notaris?

Notarissen stellen officiële documenten op. Zo wordt de eigendomsoverdracht vastgelegd in een notariële akte. Dit is een wettelijk verplichte stap in het proces van aan- of verkoop van onroerend goed.

Notarissen kunnen verschillende disciplines beheersen. Vastgoedrecht is een van de deelgebieden. Juridisch gezien hebben notarissen de bevoegdheid om alle notariële handelingen te doen en te verrichten. Informatie over deskundigen in het vakgebied is te vinden op de website van de Vereniging van Notarieel Register Vastgoedspecialisten.

Makelaars en notarissen

Met andere woorden, het beroep van aankoopmakelaar is geenszins hetzelfde als dat van notaris. Beiden zijn (onder andere) betrokken bij het proces van aan- en verkoop van onroerend goed. Het verschil tussen een makelaar en een notaris zit bijvoorbeeld op de volgende gebieden:

  • Respect
  • Waardering en aanzien in de samenleving
  • Tarief
  • Wettelijke status
  • Onderling afhankelijk

Respect, tarieven en juridische status

Notarissen hebben een goede reputatie. Gedurende eeuwen van bemiddeling en regulering van onroerend goed heeft het notariaat naam gemaakt. Afgezien van vele andere overeenkomsten natuurlijk.
Ook de tarieven die notarissen hanteren zijn wettelijk vastgesteld. Afhankelijk van de verkoopprijs variëren ze van 0,057% tot 4,56%. De commissies van makelaars variëren van 2% tot 6%. Een deel van dit verschil tussen een makelaar en een notaris heeft te maken met de werkzaamheden in het proces. Omdat je als makelaar actiever in het proces bent, heb je meer kosten om door te berekenen.

Aangezien het beroep van notaris gekoppeld is aan juridische aan- en verkooptransacties, zal het altijd een rol spelen bij de aan- of verkoop van onroerend goed. Niemand is echter verplicht om een ​​makelaar in te huren. Dus als makelaar heb je in de beginfase van het proces al een andere (concurrerende) positie.

Zijn professionele makelaars en professionele notarissen onderling afhankelijk?

Zoals eerder vermeld, zijn notarissen altijd wettelijk verplicht betrokken te zijn bij vastgoed(verkoop)transacties. Mede daarom doen makelaars beroep op notarissen.

Notarissen kennen de Wet

Gezien opleiding en ervaring hebben notarissen ook een objectief sterke positie bij het opstellen van koopovereenkomsten. Als makelaar heb je het recht om dit te doen. De vraag is echter of juridische kennis daarvoor voldoende is. Over het algemeen lijkt het verstandig om deze taak over te laten aan de experts – lees: notarissen. Dus vanuit je carrière als makelaar ben je afhankelijk van de notaris en ben je afhankelijk van hem of haar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *