Verschillen tussen Finse sauna en Zweedse sauna

Inhoudsopgave

De meeste mensen zijn bekend met de Finse sauna en gaan ervanuit dat een Zweedse sauna hetzelfde is, dit is echter niet het geval. Het grootste verschil tussen de twee soorten sauna’s is dat de Finse sauna nat, stomend en soms rokerig is. Een Zweedse sauna is droog en komt meestal niet thuis voor.

Finland en sauna cultuur

In Finland is de sauna al eeuwen lang ingebakken in de cultuur. De sauna heeft van ook veel functies gediend voor het Finse volk. De Finse sauna werd gezien als apotheek voor de arme, dit leidde tot het Finse spreekwoord “Als sterke drank, teer en sauna niet helpen, is een ziekte dodelijk.”

Sauna’s maken niet alleen deel uit van het dagelijks leven, maar spelen ook een rol bij sommige Finse feestdagen. Het maakt deel uit van Finse vakantietradities tijdens kerst- en midsommarvieringen. Midsommar is een van de Finse favoriete vakanties van het jaar en vereist minimaal twee sauna’s per dag gedurende een lang weekend. Het is misschien niet in steen gebeiteld, maar zo doen ze het. De kerstsauna is een soort overgang van de normale werkweek-mindset naar de vakantiemodus. Na de kerstsauna beginnen de festiviteiten.

Vasta

In Finland is er nog een ritueel in de sauna, de vasta. Een vasta is een bos met takken met bladeren van bepaalde bomen, deze worden met zweepslagen op je huid geslagen om de bloedcirculatie te verbeteren.

Voor Zweden is de sauna een bonus

Finnen kunnen zich niet voorstellen dat ze geen sauna in huis hebben, terwijl Zweden het meer als een bonus en luxe zien. Dit wordt geïllustreerd door het feit dat er ongeveer 3,3 miljoen sauna’s zijn in Finland (een land met 5,5 miljoen inwoners) en slechts ongeveer 300.000 in Zweden (een land met 10 miljoen inwoners).

De Zweden bezoeken over het algemeen vaker een sauna en maken hier een groepsactiviteit van om samen met vrienden te zijn.

In Finland staat er vrijwel in elk huis een sauna, dit zorgt ervoor dat het voor de Finnen meer ene familie activiteit is, dan een sociale gelegenheid.

Zowel in de Finse sauna als in de Zweedse sauna is het normaal om naakt te zijn, verdere sauna etiquette kun je vinden bij alles over de Finse sauna.

Naast de Finse sauna en Zweedse sauna bestaan er in totaal vijf verschillende sauna’s van landen. In Rusland hebben ze de Banya, een belangrijk onderdeel van de Russische cultuur, in Turkije hebben ze het Turks bad en in Marokko de Hammam, in Japan hebben ze de Sento en in IJsland de spa.

Bekijk ook Verschillen tussen een sauna en een stoomcabine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *