Verschillen tussen een sauna en een stoomcabine

Inhoudsopgave

De sauna en de stoomcabine (ook wel een stoombad genoemd) worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel je in beide de warmte en ontspanning opzoekt zijn er toch een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. 

De temperatuur

Het grootste verschil tussen een sauna en een stoombad is het verschil in temperatuur. De temperatuur loopt bij beide hoog op, maar bij de een meer dan de andere. Bij een sauna loopt het op tot zo’n 90ºC ten opzichte van 40ºC tot 50ºC bij de meeste stoomcabines. 

De luchtvochtigheid

Ondanks dit enorme verschil in graden Celsius merk je dit verschil eigenlijk bijna niet. Dit komt door het volgende grote verschil tussen de twee: de luchtvochtigheid. De sauna gebruikt zeer droge lucht met een luchtvochtigheid van zo’n 8%. Het stoombad (zoals de naam al doet vermoeden) maakt daarentegen gebruik van vochtige lucht om de temperatuur te verhogen. Bij een stoomcabine gaat het vaak zelfs om een luchtvochtigheid van tegen de 100%. Omdat het zweet niet verdampt in deze luchtvochtigheid, voelt het stoombad ondanks de lagere temperatuur toch erg warm aan. 

De gezondheidsvoordelen van een sauna en een stoomcabine

Hoewel beide gezondheidsvoordelen kunnen opleveren, zitten daar ook verschillen tussen voor een sauna en stoomcabine. 

Door de hoge luchtvochtigheid biedt een stoomcabine opluchting voor ademhalingsproblemen. Het stoombad helpt namelijk de luchtwegen en sinussen te openen. Stoom inademen werkt ook goed tegen hoesten, astma en bronchitis. De sauna kan daarentegen juist verlichting bieden bij spierklachten, reuma of bij bepaalde acute infecties. 

Het design

Dan is er nog een verschil in design. Hieruit merk je ook al snel op wanneer je voor een stoombad of een sauna staat. Door de hoge temperatuur worden sauna’s vaak gemaakt van hout. Hout kan namelijk de warmte goed vasthouden en gelijkmatig afgeven. Stoomcabines zijn gemaakt van materialen die goed tegen de hoge luchtvochtigheid resistent zijn. Denk hierbij aan acryl of tegels. 

Door dit verschil in materiaal ziet het design er dus vaak heel anders uit. Zo ziet een stoomcabine er vaak strak en modern uit, terwijl een sauna meer warmte uitstraalt. 

Lekker ontspannen: even testen?

Nu je de verschillen kent tussen de twee is het ook leuk om ze beide uit te testen. Zo kun je erachter komen welke het beste bij je past, en waar je het meest in tot rust kan komen. Bij Sauna Thermen 5 mei bieden ze een breed scala aan faciliteiten, waaronder verschillende sauna’s en stoombaden,  zodat jij even helemaal tot rust kan komen.