Verschil tussen facings en kronen

Inhoudsopgave

De tandarts heeft geconstateerd dat één of meerdere tanden niet meer volledig intact zijn en om ze te redden / repareren moet je gaan kiezen tussen facings of kronen. Vaak komt de tandarts zelf al met enige informatie en aanbevelingen. Om tot een concrete beslissing te komen is het belangrijk om jezelf te verdiepen in beide eigenschappen van facings en kronen.

Facings

Facings is een dun laagje tand dat over je eigen tand geplaatst wordt. Bij dit proces wordt vaak alleen maar een klein stukje van de tand afgeslepen. Het materiaal van een facing is in de meeste gevallen composiet of porselein. Het plaatsen en opmeten van een facing is een kort en relatief makkelijk proces. Facings worden in de meeste gevallen gebruikt om spleetjes op te vullen, afgebroken hoekjes te corrigeren, het recht laten lijken van scheve tanden, of verkleurde tanden weer wit te maken. Met andere woorden is facings dus vaak een optie voor een persoonlijke ontevredenheid bij het gebit.

Kronen

Een kroon is een bescherming die over je originele tand wordt geplaatst. Een kroon is gemaakt uit hoogwaardig materiaal zoals zirkonium of porselein. Bij het proces van een kroon wordt een groter stuk van de tand afgeslepen zodat de kroon een volledige bescherming biedt aan de ondergelegen tand. Doordat er afdrukken van je tanden gemaakt moeten worden en er in veel gevallen een noodkroon te pas moet komen, duurt dit proces wat langer. Kronen worden gebruikt wanneer een tand te veel is voorzien van een vulling, of een hevig afgebroken tand, of wanneer een tand te verzwakt is. De kroon wordt zodanig ontworpen door de tandarts dat de kleur en vorm overeen komen met de verzwakte tand. Een tandarts in Rotterdam kan jou hierbij helpen.

Conclusie

Uiteindelijk zit er dus wel een duidelijk verschil tussen facings en kronen. Facings worden vaker gebruikt voor persoonlijke doeleinden en een kroon is vaak een reddingsmiddel voor je tand. Bij het afbreken van een goede tand, is het beter om voor een facing te gaan, aangezien dit een korter en makkelijke proces is. Een kroon wordt in veel gevallen aangeboden wanneer je tand(en) te zwak zijn om door middel van een facing of vulling nog gerepareerd te worden.