Verschillen tussen tandenbleken

Het bleken van tanden kan je hele look veranderen. Het is geen verrassing dat als je je tanden eenmaal in topvorm zijn, je meer zult glimlachen. Je gaat er meer mee pronken! Witte tanden zijn een teken van gezondheid en vitaliteit. En daarmee straal je succes uit.

Welke termen worden er gebruikt?

De termen tanden bleken en witmaken worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil. Bleken is de overkoepelende term, terwijl je tanden witten een vorm van bleken is. Tanden kunnen wit worden gemaakt door oppervlakkige vlekken fysiek te verwijderen met behulp van schuurmiddelen zoals tandpasta of profypasta, of door middel van bleekprocessen, waarbij chemicaliën worden gebruikt om door het glazuur en dentine te dringen. Er ontstaan ​​vrije radicalen wanneer het oxidatiemiddel waterstofperoxide (HP) afbreekt. Deze vrije radicalen zijn dan beschikbaar om te reageren met organische moleculen in glazuur en dentine, waardoor de dubbele bindingen van de chromogenen (kleurveroorzakers) worden afgebroken. Deze nieuwe, eenvoudigere moleculen reflecteren licht op een andere manier, wat resulteert in wittere tanden

Actieve ingrediënt in bleekmiddelen

Het actieve ingrediënt dat in de meeste bleekmiddelen wordt aangetroffen, is waterstofperoxide (HP), dat kan worden geleverd als HP of als carbamideperoxide (CP). CP is een stabiele verbinding die in contact met water zal worden afgebroken tot HP en ureum. 10% CP wordt bijvoorbeeld afgebroken tot ongeveer 3% HP en 7% ureum. Dit afbraakproces resulteert in een langzamere afgifte van de HP, en vereist doorgaans een langere draagtijd voor personen die CP-bleekmiddelen gebruiken.

Thuis bleken of door een tandarts?

Professionele oplossingen die door jouw tandarts worden gebruikt, zijn doorgaans sterker dan die in vrij verkrijgbare kits, waardoor je eerder en langer kunt genieten van wittere tanden. Daarnaast kan je tandarts er voor zorgen dat gevoelig tandvlees niet meer geïrriteerd raakt.

Het voordeel van thuiskits is daarentegen dat je minder kosten hoeft te maken. En je zonder de deur uit te gaan kunt werken aan een mooier gebit.