Verschil tussen een accu en een batterij

Inhoudsopgave

Veel elektrische apparaten beschikken over een accu, door een volle accu kan het apparaat functioneren. Sommige apparaten werken op een batterij, hier halen de apparaten de energie uit die ze nodig hebben. Een afstandsbediening bijvoorbeeld werk bijna altijd op batterijen, maar een laptop werkt dan weer altijd met een accu. Het woord accu is afgeleid van het Engelse woord accumulator, wat je zou kunnen vertalen met iets wat verzamelt/opbouwt. Een accu is dus iets wat een bepaalde vorm van energie, zoals van hitte, beweging of elektriciteit, opslaat en daarna desgevraagd weer kan afgeven.

 

Accu’s in laptops

Soms kan het zo zijn dat bij een laptop de accu niet oplaad aan de netstroom, dit kunnen verschillende redenen zijn. Het kan zijn dat de accu vol genoeg is en vanzelf stopt met opladen of de op lader zelf is kapot. Wanneer een laptop helemaal is opgeladen kun je hem ook gebruiken zonder dat hij aan de netstroom hoeft, in tegenstelling tot de batterijen. Batterijen dienen altijd in het apparaat te zitten voordat het apparaat functioneert. Een accu voor een bepaalde laptop wordt speciaal voor die laptop gemaakt. Accu’s zijn dan vaak duurder (want exclusiever, niet zomaar bij elk tankstation te koop) maar wel geoptimaliseerd voor het apparaat waarin ze gebruikt worden. De meeste digitale camera’s beschikken tegenwoordig over een accu die met een speciale lader kan worden opgeladen. Ook bij een camera kan het zo zijn dat de accu niet oplaad aan de netstroom.

 

Voor en nadelen van accu’s en batterijen

Voor ieder soort accu en batterij zitten er natuurlijk voordelen aan, maar ook nadelen. De voordelen van een accu ten opzichte van een batterij is dat je een accu niet vaak hoeft te vervangen, je kunt hem zelf thuis opladen en dan kan je er weer tegen aan. Batterijen zijn tegenwoordig ook oplaadbaar, maar nog lang niet alle batterijen. Dit betekent dat je batterijen vaker moet vervangen dan een accu. Een nadeel aan een accu is dat deze duur is om te vervangen, de prijs verschilt wel per accu, maar het zal altijd duurder zijn dan een batterij van een paar euro. Ook verlies een accu op den duur zijn capaciteit en gaat hij minder lang mee een batterij blijft hetzelfde presteren maar die gaat uiteindelijk ook leeg.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook het verschil tussen normaal laden en snelladen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *