Verschillen tussen chiropractor en osteopaat

Inhoudsopgave

Chiropractie en osteopathie zijn twee alternatieve behandelmethoden die steeds populairder worden in Nederland. Beide behandelingen hebben als doel om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te verbeteren, maar er zijn wel verschillen tussen de twee.

Inleiding

Wat zijn chiropractie en osteopathie?

Chiropractie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom. Een chiropractor gebruikt hiervoor manuele technieken, zoals manipulatie en mobilisatie van de wervelkolom en gewrichten.

Osteopathie is een holistische alternatieve geneeswijze die zich richt op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Een osteopaat maakt hierbij gebruik van zachte manuele technieken om het lichaam weer in balans te brengen.

Wat is het verschil tussen chiropractie en osteopathie?

Het verschil tussen chiropractie en osteopathie ligt in de focus van de behandelingen. Chiropractie richt zich voornamelijk op het herstellen van de bewegingsvrijheid van de gewrichten en de wervelkolom, terwijl osteopathie zich meer richt op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest.

Achtergrondinformatie

De geschiedenis van chiropractie

Chiropractie is ontstaan in de Verenigde Staten in de late 19e eeuw. De grondlegger van de chiropractie is D.D. Palmer, die in 1895 de eerste chiropractische behandeling uitvoerde. Hij geloofde dat veel aandoeningen konden worden behandeld door de wervelkolom en gewrichten te manipuleren en zo de zenuwfunctie te herstellen.

De geschiedenis van osteopathie

Osteopathie is ontstaan in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. De grondlegger van de osteopathie is Andrew Taylor Still, die in 1874 de eerste osteopathische behandeling uitvoerde. Hij geloofde dat veel aandoeningen werden veroorzaakt door blokkades in het lichaam en dat deze blokkades konden worden verholpen door zachte manuele technieken.

Opleiding en training

Opleiding tot chiropractor

Om chiropractor te worden moet men een 5-jarige universitaire opleiding volgen, die onder andere bestaat uit anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie en biomechanica. Na deze opleiding moet men een stage volgen om zich te registreren als chiropractor.

Opleiding tot osteopaat

Om osteopaat te worden moet men een 5-jarige opleiding volgen, die bestaat uit anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, embryologie en osteopathische technieken. Na deze opleiding moet men een stage volgen om zich te registreren als osteopaat.

Behandelingen

Chiropractische behandelingen

Een chiropractor maakt voornamelijk gebruik van manipulatie en mobilisatie van de wervelkolom en gewrichten. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld en wordt de druk op de zenuwen verminderd. Chiropractie wordt voornamelijk gebruikt bij rug-, nek- en hoofdpijn, maar ook bij klachten als hernia, artrose en whiplash.

Osteopathische behandelingen

Een osteopaat maakt gebruik van zachte manuele technieken om het lichaam weer in balans te brengen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de bloed- en zenuwvoorziening van het lichaam en de mobiliteit van de organen. Osteopathie kan worden toegepast bij een breed scala aan klachten, zoals rug-, nek- en hoofdpijn, maar ook bij klachten als maag- en darmproblemen, astma en menstruatieklachten.

Behandelingsfilosofie

De filosofie van chiropractie

Chiropractie gaat uit van het principe dat het lichaam zichzelf kan genezen, als het zenuwstelsel goed functioneert en er geen blokkades zijn in de wervelkolom en gewrichten. Door de wervelkolom en gewrichten te manipuleren en mobiliseren, kan de zenuwfunctie worden hersteld en kan het lichaam zichzelf genezen.

De filosofie van osteopathie

Osteopathie gaat uit van het principe dat het lichaam een eenheid is, waarin alle onderdelen met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. Door het herstellen van de balans tussen lichaam en geest, kan het lichaam zichzelf genezen. Een osteopaat richt zich daarom niet alleen op het behandelen van de klachten, maar ook op het herstellen van de algehele gezondheid en het voorkomen van toekomstige klachten.

Wetenschappelijk bewijs

Wetenschappelijke onderzoeken naar chiropractie

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van chiropractie bij verschillende klachten, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Uit deze onderzoeken blijkt dat chiropractie effectief kan zijn bij deze klachten, maar dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit op lange termijn en bij andere klachten te bepalen.

Wetenschappelijke onderzoeken naar osteopathie

Er zijn minder wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van osteopathie dan naar chiropractie. Uit de beschikbare onderzoeken blijkt dat osteopathie effectief kan zijn bij verschillende klachten, zoals rugpijn en nekpijn. Ook hier is meer onderzoek nodig om de effectiviteit op lange termijn en bij andere klachten te bepalen.

Kosten en vergoedingen

Kosten van een chiropractor

De kosten van een behandeling bij een chiropractor variëren per behandelaar en per behandeling. Gemiddeld kost een behandeling tussen de €50 en €80. Bij sommige zorgverzekeringen is chiropractie opgenomen in het aanvullende pakket.

Kosten van een osteopaat

De kosten van een behandeling bij een osteopaat variëren per behandelaar en per behandeling. Gemiddeld kost een behandeling tussen de €75 en €100. Bij sommige zorgverzekeringen is osteopathie opgenomen in het aanvullende pakket.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Zowel chiropractie als osteopathie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar kunnen wel worden vergoed vanuit het aanvullende pakket. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per pakket.

Welke behandeling past bij mij?

Wanneer naar een chiropractor?

Een chiropractor kan worden bezocht bij klachten als rug-, nek- en hoofdpijn, maar ook bij klachten als hernia, artrose en whiplash. Bij twijfel over welke behandeling het beste past, kan het beste contact worden opgenomen met een chiropractor.

Wanneer naar een osteopaat?

Een osteopaat kan worden bezocht bij een breed scala aan klachten, zoals rug-, nek- en hoofdpijn, maar ook bij klachten als maag- en darmproblemen, astma en menstruatieklachten. Bij twijfel over welke behandeling het beste past, kan het beste contact worden opgenomen met een osteopaat.

Alternatieven voor chiropractie en osteopathie

Er zijn verschillende alternatieve behandelmethoden die kunnen worden overwogen, zoals fysiotherapie, acupunctuur of manuele therapie. Bij twijfel over welke behandeling het beste past, kan het beste contact worden opgenomen met een arts of therapeut.

Risico’s en bijwerkingen

Risico’s van chiropractie

Bij een behandeling door een chiropractor kunnen enkele risico’s optreden, zoals tijdelijke verergering van de klachten, spierpijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kan er een beschadiging aan de zenuwen of de wervelkolom optreden.

Risico’s van osteopathie

Bij een behandeling door een osteopaat zijn de risico’s over het algemeen laag. In zeldzame gevallen kan er een beschadiging aan de organen optreden.

Bijwerkingen van chiropractie

Bijwerkingen van chiropractie kunnen zijn tijdelijke verergering van de klachten, spierpijn en vermoeidheid.

Bijwerkingen van osteopathie

Bijwerkingen van osteopathie zijn over het algemeen mild en kunnen onder andere bestaan uit spierpijn, vermoeidheid of een lichte hoofdpijn.

Conclusie

Chiropractie en osteopathie zijn twee alternatieve behandelmethoden die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Hoewel beide behandelingen zich richten op het herstellen van de balans in het lichaam, zijn er wel verschillen in de focus van de behandelingen. Bij twijfel over welke behandeling het beste past, kan het beste contact worden opgenomen met een chiropractor, osteopaat of een arts.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie?

Het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie ligt in de benadering van de behandeling. Chiropractie richt zich voornamelijk op het herstellen van de bewegingsvrijheid van de gewrichten en de wervelkolom, terwijl fysiotherapie zich meer richt op het herstellen van de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Kan osteopathie helpen bij rugpijn?

Ja, osteopathie kan helpen bij rugpijn. Een osteopaat kan met zachte manuele technieken de bewegingsvrijheid van de gewrichten en de wervelkolom herstellen, waardoor de rugpijn kan verminderen.

Moet ik voor een behandeling door een chiropractor of osteopaat doorverwezen worden door een arts?

Nee, een doorverwijzing door een arts is niet nodig voor een behandeling door een chiropractor of osteopaat.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig bij een chiropractor of osteopaat?

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de aard en de ernst van de klachten. Dit kan per persoon verschillen.

Kan ik tegelijkertijd door een chiropractor en een osteopaat behandeld worden?

Ja, het is mogelijk om tegelijkertijd door een chiropractor en een osteopaat behandeld te worden. Het is wel belangrijk om dit met beide behandelaars te bespreken om te voorkomen dat er overlappingen in de behandeling ontstaan.

Disclaimer: Wij geven geen medisch advies. Win altijd advies in bij een of meerdere medische professionals voordat je een keuze maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *