Verschillen tussen glaslijm en secondelijm

Inhoudsopgave

Als je op zoek bent naar een lijm die geschikt is voor het repareren van glas, kom je vaak twee soorten lijmen tegen: glaslijm en secondelijm. Beide lijmen hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen glaslijm en secondelijm bespreken en welke lijm het meest geschikt is voor jouw specifieke klus.

Inleiding

Lijm is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Glaslijm en secondelijm zijn beide sterke lijmen die geschikt zijn voor het repareren van glas. Maar welke lijm moet je gebruiken voor welke klus?

Wat is glaslijm?

Glaslijm is een speciaal soort lijm die is ontworpen om glas te repareren. Het is een transparante lijm die na het drogen bijna onzichtbaar is. Glaslijm is verkrijgbaar in verschillende soorten en kan gebruikt worden om verschillende soorten glas te repareren. Het wordt vaak gebruikt voor het repareren van gebroken glas, zoals ramen en glazen tafels.

Eigenschappen van glaslijm

 • Transparant en bijna onzichtbaar na het drogen
 • Geschikt voor verschillende soorten glas
 • Sterke hechting

Toepassingen van glaslijm

 • Repareren van gebroken glas
 • Lijmen van glas op andere materialen
 • Repareren van glazen voorwerpen, zoals vazen en drinkglazen

Wat is secondelijm?

Secondelijm, ook wel cyanoacrylaatlijm genoemd, is een sneldrogende lijm die geschikt is voor het repareren van verschillende materialen, waaronder glas. Het is een sterke lijm die snel hecht en een sterke verbinding creëert.

Eigenschappen van secondelijm

 • Sneldrogend
 • Sterke hechting
 • Kan gebruikt worden op verschillende materialen

Toepassingen van secondelijm

 • Repareren van gebroken glas
 • Lijmen van glas op andere materialen
 • Repareren van verschillende materialen, zoals keramiek, plastic en metaal

Wat zijn de verschillen tussen glaslijm en secondelijm?

Hoewel zowel glaslijm als secondelijm geschikt zijn voor het repareren van glas, zijn er een aantal verschillen tussen de twee lijmen. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

Droogtijd

Glaslijm heeft over het algemeen een langere droogtijd dan secondelijm. Dit betekent dat je meer tijd hebt om de stukken glas op de juiste plek te plaatsen voordat de lijm droogt. Secondelijm droogt daarentegen snel, waardoor je minder tijd hebt om de stukken op de juiste plek te plaatsen.

Sterkte

Glaslijm is over het algemeen sterker dan secondelijm als het gaat om het repareren van glas. Dit komt omdat glaslijm speciaal is ontworpen om te hechten aan glas. Secondelijm is ook sterk, maar niet specifiek ontworpen voor het repareren van glas.

Transparantie

Glaslijm is transparant en bijna onzichtbaar na het drogen, terwijl secondelijm een witte waas kan achterlaten op het glas. Dit kan een probleem zijn als je een gebroken glas wilt repareren en de reparatie onzichtbaar wilt maken.

Veiligheid

Secondelijm kan gevaarlijk zijn als het in contact komt met de huid of ogen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van secondelijm en altijd de instructies op de verpakking te volgen. Glaslijm is over het algemeen veiliger in gebruik en heeft minder kans op irritatie van de huid of ogen.

Welke lijm moet je gebruiken voor jouw klus?

Als je een gebroken stuk glas wilt repareren en de reparatie onzichtbaar wilt maken, is glaslijm de beste keuze. Glaslijm heeft een lange droogtijd, waardoor je meer tijd hebt om de stukken op de juiste plek te plaatsen en de verbinding te versterken. Glaslijm is ook transparant en bijna onzichtbaar na het drogen, wat ideaal is voor het repareren van gebroken glazen.

Als je echter andere materialen wilt lijmen, naast glas, is secondelijm een goede keuze. Secondelijm kan worden gebruikt op verschillende materialen en is sterker dan andere soorten lijm.

Conclusie

In dit artikel hebben we de verschillen tussen glaslijm en secondelijm besproken. Glaslijm is speciaal ontworpen voor het repareren van glas en is transparant en bijna onzichtbaar na het drogen. Secondelijm is sterker en kan worden gebruikt op verschillende materialen. Het is belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor jouw specifieke klus om ervoor te zorgen dat de reparatie zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *