Verschillen tussen de Nederlandse kust en de Belgische kust

Inhoudsopgave

Nederland en België liggen beiden aan de Noordzee. Aangezien het buurlanden zijn, zou je zeggen dat er niet veel verschillen zijn tussen beide kusten wanneer je een container wilt huren in Noordwijk. Dit klopt voor een groot deel, maar er zijn wel dingen waaraan je duidelijk kunt merken of je nu aan de Nederlandse of Belgische kust bent.

Leuke dorpen aan het strand

Laten we allereerst beginnen met de lengte van de kuststrook. De Nederlandse kust is meer dan 500 kilometer lang, terwijl de Belgische kust ongeveer 70 kilometer lang is. In Nederland zijn er dan ook meer kustplekken die waarschijnlijk een belletje doen rinkelen, dat zullen mensen die een container willen huren in Noordwijk zeker beamen. Veruit de populairste is Scheveningen, gevolgd door Zandvoort, IJmuiden, Katwijk aan Zee en Noordwijk. Vergeet ook zeker Vlissingen en Domburg in Zeeland niet. De Belgische kust mag dan wel niet lang zijn, er liggen toch veel bekende plekken aan zee. Denk aan Oostende, Knokke, De Panne en Nieuwpoort.

Nederlandse kust populairder dan Belgische kust?

Qua populariteit is het dan ook niet echt te vergelijken. Wel is onderzocht dat in het afgelopen jaar ruim 300.000 Belgen een bezoek brachten aan onze kuststreek. Volgens toerismekenners is de Nederlandse kust aantrekkelijk vanwege het duinlandschap. Ook houdt men soms meer van rustigere plekjes aan de kust.  Die zijn in Nederland vaak makkelijker te vinden dan in België. In de afgelopen decennia zijn de Belgische kustplekken namelijk enorm gegroeid en zijn er veel appartementencomplexen gebouwd, iets wat niet iedereen kon waarderen.

De charme van de Belgische kust

De Belgische kust heeft zeker zijn charme, het heeft dan ook een geschiedenis die tekenend is geweest voor het hele land. De groeiende kustplekken stonden symbool voor de toenemende welvaart rond 1900. Tevens staat de grootste kustplaats, Oostende, bol van culturele activiteit. Ben je toch nog op zoek naar een rustige plek aan de Belgische kust? Dan kun je het best naar Westende of Middelkerke gaan omdat je daar, net als in Nederland, nog een mooi strand met duinen hebt.