Verschillen tussen transgender en transseksueel

Inhoudsopgave

Veel mensen voelen zich tegenwoordig niet meer fijn in hun eigen lichaam. Ze worden geboren als jongen en voelen zich meer een meisje. Of juist andersom. Een meisje wilt alleen maar jongenskleding kopen omdat zij zich hier fijner in voelt. Er zijn tegenwoordig een hoop termen om dit soort gevoelens te omschrijven. Toch betekenen deze termen niet allemaal exact hetzelfde en zitten er verschillen in. Wat zijn nu de verschillen tussen een transgender en een transseksueel?

Transgender

Als je je een jongen voelt terwijl je als meisje geboren bent dan heet dat transgender. Als je je een meisje voelt terwijl je als jongen geboren bent dan valt dat hier natuurlijk ook onder. Maar ook als je een beetje ertussen in zit, of je juist geen van beide voelt dan valt dit onder het kopje transgender. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je ontevreden bent over je lijf. Je draagt bijvoorbeeld als meisje jongenskleding of als jongen meisjeskleding. Dat betekent niet per se dat er de behoefte is om je geslacht te laten veranderen. Dit is anders bij transseksueel zijn.

Transseksueel

Als je transseksueel bent dan heb je net als bij transgender het gevoel dat je geslacht niet helemaal bij jou past. Het grote verschil tussen transseksueel en transgender is dat een transseksueel hier ook echt verandering in wilt brengen. Het gaat dus niet enkel meer om een meisje in jongenskleding of een jongen in meisjeskleding. Het gaat om jongens en meisjes die hun geslacht willen veranderen. Dit wordt gedaan door middel van hormonen en cosmetische ingrepen. Er wordt dus een transitie ondergaan. Dit is een lange weg die vaak moeilijk te bewandelen is. Voordat je echt van geslacht kunt veranderen moet je veel onderzoeken laten doen. Het komt namelijk wel eens voor dat de behoefte voor geslachtsverandering voort komt uit een psychische aandoening zoals schizofrenie of een psychose. Als dit het geval is dan kan het voorkomen dat een persoon na de transitie spijt hiervan heeft. Van geslacht veranderen gebeurt daarom in drie fases. De eerste fase is de diagnostische fase waarin psychologische testen worden gedaan. De tweede fase is een hormoonbehandeling. Tijdens deze hormoonbehandeling ervaren mensen al hoe het is om van het andere geslacht te zijn. Soms zien mensen hierna ook af van verdere behandeling. Fase 3 is de operatieve ingreep. Dit is de laatste fase waarin het geslacht daadwerkelijk wordt veranderd.

Conclusie

Het grote verschil tussen transgender en transseksueel is dus dat een transgender tevreden kan zijn met zijn lichaam maar zich gewoon anders voelt. Hierdoor trekt een meisje liever jongenskleding aan en een jongen liever meisjeskleding. Bij een transseksueel gaat dit een stukje verder. Zij willen hun lichaam aanpassen zodat hun lichaam past bij wat zij voelen. Een transseksueel gaat dus ook verder in transitie.

Bekijk ook Verschil tussen zijde en satijn