Verschillen tussen hermafrodiet en non-binair 

Inhoudsopgave

Weet jij het verschil tussen een hermafrodiet een een non-binair? Lees er hier alles over. 

Wat is hermafrodiet? 

Hermafrodiet geen goed woord meer. Het is een verouderd woord. Tegenwoordig heeft men het over intersekse. Intersekse is dat je wordt geboren met geslachtskenmerken die niet als typisch mannelijk of vrouwelijk wordt gezien. Circa 1 0p de 2000 mensen komt als intersekse op de wereld. 

Bij intersekse ontstaat er door een variatie in de hormonen, genen en chromosomen biologische kenmerken van beide geslachten. Dit gebeurt al voor de geboorte. Intersekse wordt niet altijd ontdekt. Het kan zo zijn dat iemand met een penis dan in de pubertijd bijvoorbeeld borsten gaat ontwikkelen. 

Intersekse kan ook puur iets zijn aan de binnenkant van het lichaam. Zo kan iemand dus bijvoorbeeld zowel teelballen als eierstokken hebben. 

Non-binair 

Een non-binair persoon is iemand die zich niet wil ingedeeld zien in de vakjes ‘man’ of ‘vrouw’. Er kunnen diverse grondingen voor zijn dat iemand zich uitspreekt als non-binair. Het kan zijn dat iemand het hele hokjes denken verwerpt. Het kan ook zijn dat iemand zichzelf als non-binair ziet: hen ziet zich niet helemaal man of vrouw. Daarin zijn ook weer allerlei variaties. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld: 

  • Intersekse is. 
  • Iemand de fysieke verschijningsvorm heeft van een man, maar zich niet man voelt.  

 Het is ook mogelijk dat iemand zich de ene dag meer mannelijk voelt en de andere dag meer vrouwelijk. Je kun je ook meer iets richting man voelen dan vrouw of andersom. Dit kun je je voorstellen als een soort schaal waarbij iemand zich bijvoorbeeld voor 75% meer richting man voelt en voor circa 25% toch ook vrouw. 

Intersekse versus non-binair 

Zoals je ziet kan een iemand die intersekse is, zich uitspreken als non-binair. Maar een non-binair persoon hoeft geen intersekse persoon te zijn. Voor veel mensen is dit hele verhaal erg verwarrend. Het indelen in hokjes van man en vrouw geeft veel mensen een soort houvast. Maar, daarin is er vaak geen ruimte voor mensen die qua identiteit of fysieke verschijningsvorm niet binnen de hokjes vallen. Het besef dat je iemand met hen zou moeten aanspreken in plaats van hij of zij, is voor veel mensen ingewikkeld. Maar eigenlijk is het heel raar om met bijvoorbeeld zij te worden aangesproken als dat niet het hokje is waar je voor jou gevoel in past. Er wordt wel steeds meer over nagedacht, dat kan al vroeg beginnen: wat dacht je van het geboortebord in de tuin? Daar kun je al mee beginnen om er niet per definitie ‘jongen’ of ‘meisje’ bij te zetten.