Verschillen tussen verhuurmakelaar en aanhuurmakelaar

Inhoudsopgave

Een makelaar, we kennen hem allemaal wel. Een makelaar is iemand die je helpt bij de verkoop of de verhuur van je huis. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar. Wist je dat de term makelaar vroeger gebruikt werd voor allerlei verkoopbemiddelingen? Denk hierbij aan een verzekering of goederen. Een makelaar is dus eigenlijk, wanneer we er technisch naar kijken, een tussenpersoon die helpt om tot een overeenkomst te komen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende makelaars en bovendien zitten ze door heel het land. Zo heb je bijvoorbeeld een verkoopmakelaar, maar ook een verhuurmakelaar en een aanhuurmakelaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze laatste twee?

Makelaars

Om uiteindelijk te begrijpen wat een verhuurmakelaar en een aanhuurmakelaar zijn moeten we eerst snappen wat een verkoopmakelaar is. Vanuit hier is alles namelijk begonnen. Een verkoopmakelaar is iemand die bemiddelt in het belang van degene die een huis wil verkopen. De makelaar zorgt er eigenlijk voor dat de verkoper een zo hoog mogelijk bedrag krijgt voor het huis dat hij of zij verkoopt. Wanneer we het hebben over een aankoopmakelaar doet deze precies het omgekeerde. Deze makelaar zorgt dat de koper een zo laag mogelijk bedrag neerlegt voor de woning die hij of zij wil kopen.

Verhuurmakelaar

Wanneer we spreken over een verhuurmakelaar spreken we over een makelaar die helpt met de verhuur van een woning. De verhuurder heeft op deze manier meer rust en hoeft al het administratieve werk wat bij het verhuren komt kijken niet te doen. Ook de regels en wetten van de woningverhuur worden dan uit handen genomen, deze moet je namelijk weten als verhuurder. Als je als verhuurder een verhuurmakelaar inschakelt dan weet je dus zeker dat de verhuur goed verloopt en dat je er zelf niet veel omkijken naar hebt.

Aanhuurmakelaar

Wanneer we het dan over een aanhuurmakelaar hebben dan hebben we het over iemand die niet de verhuurder helpt, maar de huurder. Deze makelaar helpt de huurder te zoeken naar een geschikte woning of een geschikte bedrijfsruimte. Het begint bij deze makelaar met het opstellen van een zoekprofiel. Wat zoek je precies? Daarna wordt de zoektocht naar een woning gestart. Is er iets gevonden? Dan sta je er bij de bezichtiging ook niet alleen voor. De makelaar gaat mee en controleert de woning op eventuele gebreken.

Verschil

Het grootste verschil tussen een verhuurmakelaar en een aanhuurmakelaar is dat de aanhuurmakelaar de belangenbehartiger is voor de huurder en niet voor de verhuurder. De verhuurmakelaar werkt voor de verhuurder. Vaak gebeurt het tegenwoordig ook dat een makelaar de rol van beide in een heeft.