Verschillen tussen een A en B rijbewijs

Inhoudsopgave

Iedereen die zijn of haar rijbewijs wil gaan halen zal vooraf al weten voor welk voertuig het gaat zijn. Wat enkele mensen echter niet weten zijn de verschillende benamingen van de benodigde rijbewijzen. Wil jij graag het verschil weten tussen een A en B-rijbewijs? Lees dan hieronder verder.

Wat is een A-rijbewijs

Een A-rijbewijs is het pasje wat je nodig hebt om een motor te mogen besturen. Dit pasje ontvang je als je aan kunt tonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om een motor te mogen besturen. Net als bij alle andere soorten rijbewijzen dien je het rijexamen te halen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Zodra je het rijexamen gehaald hebt kun je het pasje afhalen bij de gemeente waar je bent ingeschreven.

Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen voordat je rijbewijs A krijgt. Voor een motor met het minste aan vermogen dien je een minimale leeftijd van 18 jaar te hebben en je moet beide delen van het praktijkexamen gedaan hebben. Zowel de verkeersdeelneming als de voertuigbeheersing.

Voordat je aan rijbewijs A gaat beginnen moet je eerst onderzoek doen naar in welke categorie je valt en in welke je zou willen vallen. Soms is het namelijk beter om een jaar te wachten, zodat je een zwaardere motor kunt krijgen.

Wat is een B-rijbewijs

Een B-rijbewijs heb je nodig om in een auto te mogen rijden, de zwaarte van deze auto gaat tot 3500 kilogram. Voorafgaand aan het krijgen van het rijbewijs dien je een aantal rijlessen te volgen. Gelukkig bestaan er genoeg rijscholen in ons land. Wanneer je bijvoorbeeld online zou zoeken op rijschool Breda, kom je genoeg rijscholen in die omgeving tegen.
Ook voor rijbewijs B zijn er een aantal eisen. Zo dien je weer een minimale leeftijd te hebben van 18 jaar en moet je een theoriecertificaat behaald hebben voordat je mag beginnen aan je praktijkexamen. Tegenwoordig mag je al iets eerder starten met het leren voor je theorie-examen en kun je al vanaf je 17e het praktijkexamen doen. Echter mag je dan wel pas op je 18e individueel in een auto rijden.

Waar kun je het beste rijlessen volgen

Zoals eerder benoemd is er bijna overal wel een rijschool te vinden. met als voorbeeld ‘’rijschool breda’’. Je hoeft maar online te zoeken naar een dorp of stad in je provincie en er komen meerdere bij je in beeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *