Verschillen tussen een brommer en een fatbike?

Inhoudsopgave

Beide komen ze tegenwoordig volop voorbij in het straatbeeld; de fatbike en de brommer. Ze hebben veel overeenkomsten, maar uiteraard ook de nodige verschillen. De brommer kennen we al sinds jaar en dag, dat geldt niet voor de fatbike. Die is vrij nieuw en bezig aan een grote opmars. Wat het verschil is en wat voor jou de beste situatie is? Lees snel verder.

Wat is een fatbike?

Wat is een fatbike

Een fatbike is een zogenoemde offroad fiets die is voorzien van extra dikke banden. Hiermee is het niet alleen geschikt voor de straat, maar ook voor de minder gebaande paden. Een fatbike kun je onder andere gebruiken op zacht, modderig, glad en onstabiel terrein. Ook bij sneeuw en regen rijd je op een fatbike veilig. De banden zijn meestal 3,8 inch of groter en velgen van 2,16 inch of breder. Daarmee is het in alle omstandigheden een veilig vervoersmiddel, een stuk veiliger dan een gewone fiets. Ook is het een stuk sneller, en daarmee komt het in de buurt bij een brommer. Er zijn versies van fatbikes die een maximumsnelheid hebben van 25 kilometer per uur, maar je hebt ook versies die nog harder gaan. Bij die laatste versie moet je er echter wel rekening mee houden dat een helm nodig is.

Bij een brommer of scooter neem je plaats en vervolgens ga je na het starten direct rijden. Dit is bij een fatbike anders, daar zul je zelf in beweging moeten komen. Hierbij krijg je echter ondersteuning van het mechanisme waardoor je veel hogere snelheden kan bereiken dan als je normaal fietst. Dit mechanisme werkt door middel van een oplaadbare elektrische accu. De actieradius hiervan kan zeer verschillen, soms wel tot over de 100 kilometer zonder tussentijds te laden. Indien je graag de verschillen wil weten tussen een snorfiets en een bromfiets hebben wij nog een interessant artikel!

Wat is een brommer?

Dan een brommer, deze kennen we al een aantal jaren langer dan de scooter. Een brommer is er tegenwoordig in verschillende soorten en maten, en wordt ook wel een scooter genoemd. Een brommer is er ook in verschillende snelheden, tot 25 kilometer per uur hoef je hierbij -net als bij de fatbike- ook geen helm te dragen. Ook zijn brommers er zowel op basis van een reguliere motor (diesel/benzine), maar ook de duurzame variant in de vorm van elektriciteit. Zoals hierboven ook weergegeven, is het grote verschil dat je op een fatbike een fietsende beweging maakt en op een brommer niet. Ook is een fatbike vaak geschikter om offroad te gaan dan de meeste brommers, maar dat verschilt ook per model.

Kortom, de verschillen tussen een brommer en fatbike hangen ook sterk af van het model wat je kiest. Over het algemeen zit het vooral in de volledig gemotoriseerde aandrijving versus de trapaandrijving met ondersteuning. Beide zijn er in een duurzame variant, dus daar hoef je geen keuze meer tussen te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *