Wat is het verschil tussen een bromfiets en snorfiets?

verschil tussen bromfiets en snorfiets

Het verschil tussen een bromfietsen en snorfietsen zal voor vele misschien niet helemaal duidelijk zijn. Veel mensen zeggen gewoon scooter, dit is makkelijker en is eigenlijk de verzamelnaam voor beide. De verschillen zitten niet alleen in het uiterlijk, maar ook in de regels die voor beide gelden tijdens het deelnemen aan het verkeer volgens de openbare wetgeving. Wij gaan in het vervolg wat dieper in op de verschillen, dus lees vooral verder!

Verschillen tussen een snorfiets en een bromfiets

Laten we beginnen bij de snorfiets. Qua uiterlijk zou je zeggen dat een snorfiets er niet veel anders uitziet dan een bromfiets, echter zijn er wel verschillen tussen beide voertuigen Bij een snorfiets heb je te maken met een blauwe kentekenplaat waarbij je verplicht bent je aan een maximale snelheid van 25 km/h te houden. Hij mag dus simpel gezegd een stuk minder hard. Dit is bij een bromfiets bijvoorbeeld 45 Km/h.

Bij een snorfiets ben je verplicht om op een fietspad te gaan rijden. Dit ligt bij een bromfiets wat anders. Er zijn zowel stukken dat je op de rijbaan als waar je op de fietsbaan moet rijden. Om je hieraan te herinneren staat dit ook aangegeven op verkeersborden. Door het snelheidsverschil tussen beide is het voor bromfietsers minder gevaarlijk om te rijden op de gewone rijbaan. Zij mogen immers sneller dus komen gemakkelijker mee met het verkeer en houden zo minder mensen op. Indien er toch een ongeluk ontstaat kun je dit ook weer onder verdelen in wat voor ongeluk heeft plaatsgevonden. Dit lees je hier.

Tot voor de nieuwe wetgeving die inging per 1 januari 2023 kochten veel meer mensen een snorfiets. Dit kwam omdat je niet verplicht was een helm te kopen voor het rijden op de snorfiets Helaas is dit nu voorbij en kun je er maar beter wel een helm dragen tijdens het rijden op een snorfiets. Zonder een helm loop je namelijk het risico op een boete. Wil je nu nog meer informatie lezen over de helmplicht, lees dan vooral ook ons andere artikel.

 

Overstappen van een snorfiets naar een bromfiets

Indien je ervoor hebt gekozen over te stappen van een snorfiets naar bromfiets, realiseer je dan dat je hier niet specifiek een nieuwe scooter voor hoeft aan te schaffen. Je kunt namelijk aanvragen om je snorfiets om te laten zetten van snorfiets naar bromfiets. Het RDW stuurt dan vervolgens een nieuwe kentekenplaat op die je zelf erop moet monteren.

Voordat je de kentekenplaat monteert, moet je wel je scooter even nalopen om te kijken of deze als bromfiets geschikt is. Bijvoorbeeld je accu is hier hoogstwaarschijnlijk niet voor gemaakt. Wil je van de oude accu af en ben je op zoek naar een goede metaalhandel om dit te doen, zoek dan online naar ‘oude accu inleveren prijs’.

verschil tussen bromfiets en snorfiets

Helaas is een prijs bepalen via internet heel lastig en zul je vaak zelf langs moeten gaan om de staat van je accu te kunnen bepalen. Als je zelf al een ruwe schatting wil maken, kun je de accu wegen en kijken wat er allemaal inzit. Zo stellen de meeste bedrijven een oude metalen prijs vast wat per kilo zal gelden. De prijzen zullen niet overal hetzelfde zijn, maar er valt wel degelijk nog iets uit te halen indien je besluit hem in te leveren.