De verschillen tussen steunkousen en een enkelbrace

Inhoudsopgave

Steunkousen en enkelbraces zijn medische hulpmiddelen die beiden ondersteuning en stabiliteit bieden. Ze delen een aantal voordelen in overeenkomst maar zo verschillen de middelen ook van elkaar.

De overeenkomsten even op een rij

Deze medische hulpmiddelen delen een aantal overeenkomsten:

  • Het bieden van steun en stabiliteit. Het belangrijkste voordeel van steunkousen en enkelbraces is dat ze steun bieden aan het desbetreffende lichaamsdeel met een blessure.
  • Het voorkomen en genezen van blessures. Beiden middelen hebben een grote factor bij het verhelpen van de blessure of het voorkomen hiervan. Denk hierbij aan zwellingen, kneuzingen, verrekkingen, instabiliteit etc.
  • Het verbeteren van de bloedcirculatie middels samendrukking. Door de compressie wordt de bloedregulering in het lichaam verbeterd waardoor de mate van ernst van de blessure afneemt.
  • De hulpmiddelen worden meestal geproduceerd van comfortabel materiaal. Het zit een aantal dagen om je ledenmaat dus uiteraard hoort het ook gemak te bieden en comfortabel aan te voelen.
  • Gebruik tijdens revalideren. Het komt vaak voor dat topsporters steunkousen of een enkelbrace gebruiken tijdens het sporten en ter revalidatie. Op deze manier wordt het herstel versneld.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Steunkousen worden voornamelijk gebruikt om druk uit te oefenen op de benen zodat de bloedregulering beter door stroomt. Er zijn ook een aantal redenen wanneer het is afgeraden steunkousen te dragen Door deze betere bloedregulering door het lichaam neemt de zwelling af. De aandoeningen die men vaak heeft bij het gebruik van steunkousen zijn spataders en trombose. Wanneer je geen steunkousen mag dragen is voornamelijk na een trombose of operatie. Ook zijn steunkousen in vergelijking met een enkelbrace langer gezien deze op de benen worden gedragen. Zo wordt een enkelbrace alleen op de enkel gedragen.

Een enkelbrace is dus specifiek gecreëerd om de enkel te ondersteunen en te stabiliseren. Het wordt voornamelijk aangeraden een enkelbrace te dragen wanneer er sprake is van chronische pijn bij beweging. Het voornaamste verschil in het gebruik van het dagelijkse leven zijn de activiteiten. Zo worden steunkousen voornamelijk gedragen als een dagelijks kledingstuk. Als voorbeeld hierbij nemen we ouderen in een bejaardentehuis. De meeste ouderen  trekken dagelijks steunkousen aan, voornamelijk wanneer zij een dag met activiteiten op de planning hebben staan. Een enkelbrace wordt meestal gebruikt door topsporters tijdens het sporten. Naast dat zij gebruik maken van fysio of manuele therapie gebruiken zij meestal ook een enkelbrace om het herstel te versnellen.

Bij twijfel is het altijd belangrijk om de huisarts te raadplegen. De keuze tussen de hulpmiddelen is uiteraard afhankelijk van de situatie en de medische behoeften hierin.