Verschillen tussen een ongeval en incident

Inhoudsopgave

Weet jij wat het verschil is tussen een ongeval en incident? De woorden lijken wellicht op elkaar, maar toch is er sprake van een significant verschil tussen beide. Voor een incident geldt dat deze term afkomstig is van de Engelse taal en hiermee wordt gedoeld op een gebeurtenis die plaatsvindt en de aandacht van mensen trekt. De term incident hoeft dus niet per se een negatieve betekenis te hebben. De betekenis van het woord incident is voornamelijk afhankelijk van de context waarin het woord gebruikt wordt.

Tip: op de hoogte blijven van ongevallen en incidenten in Friesland? Kijk dan eens deze 112 Fryslan meldingen.

Betekenis van het woord ongeval

Zodra je de betekenis van het woord incident weet kan je proberen te achterhalen wat de term ongeval betekent. Met een ongeval wordt in eerste instantie gedoeld op een gebeurtenis die plotseling plaatsvindt. Vervolgens gaat een ongeval meestal gepaard met het verlies van mensenlevens. Een ongeval heeft dus, in tegenstelling tot een incident, een negatieve betekenis. De betekenis van beide woorden worden vaak door elkaar gehaald, maar in theorie geldt dat de term ongeval vaker zal voorkomen bij Hardnieuws. Je kan op het internet indien gewenst meer informatie achterhalen over beide woorden.

Context van het woord

Juist omdat beide woorden regelmatig door elkaar worden gehaald is het van belang om de context van de woorden goed te bestuderen. Door voldoende onderzoek te doen naar beide woorden achterhaal je vanzelf de context waar beide woorden gebruikt in dienen te worden. Vervolgens is het mogelijk om het woord correct toe te passen. Nogmaals geldt dat het woord ongeval de meeste negatieve betekenis heeft. Gebruik het woord ongeval dus ook als er sprake is van een incident waar mensenlevens op een negatieve manier in betrokken zijn. Je kan hierbij denken aan de dood van meerdere individuen, of het feit dat mensen gewond raken bij een ongeluk dat plaatsvindt in het verkeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *