Verschillen tussen EPA-U en EPA-W

Inhoudsopgave

Om de energieprestatie van woningen en gebouwen in kaart te brengen worden energielabels gebruikt. Op zo’n energielabel wordt je woning of bedrijfspand ingedeeld in een bepaalde energieklasse. Zo kan er in een oogopslag gezien worden hoe duurzaam het gebouw is. Lees in dit artikel over de energielabel verplichting en de verschillende soorten termen die bij energieadvies gebruikt worden.

Energielabel verplichting

Vanaf januari 2023 is het voor kantoorgebouwen in Nederland verplicht om een minimaal energielabel ‘C’ te hebben. Volgens de huidige stand van zaken voldoet echter ruim de helft, 53 procent, nog niet aan dit energielabel. In aanloop naar deze nieuwe wetgeving is met de slechte huidige stand van zaken aangekondigd dat omgevingsdiensten de komende tijd strenger zullen gaan toezien op de verplichte maatregelen om het energielabel van kantoorgebouwen op te krikken.

Welke energielabel heeft jouw bedrijfspand?

Voordat je aan de slag kunt met deze maatregelen, is het dus eerst goed om te weten welk energielabel jouw kantoorpand op dit moment heeft. Het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is gelukkig erg eenvoudig. Aan de hand van dit advies kun je vervolgens verdere stappen ondernemen, zoals het combineren van energiebesparende maatregelen en het reguliere onderhoudsplan van je kantoorpand. Door op het natuurlijke vervangingsmoment ook te kiezen voor nieuwe, energiebesparende maatregelen, kun je op kosten besparen.

Bij deze wetgeving komen ook een aantal verschillende termen kijken. Drie van deze termen zijn EPA-U, EPN-U en EPA-W. Deze termen lijken heel erg op elkaar, maar hebben toch wel degelijk een andere betekenis. EPA-U staat namelijk voor ‘Energie prestatie advies Utiliteitsbouw’ en heeft betrekking op een energielabel bij bestaande gebouwen die of verbouwd zullen gaan worden, of van eigenaar gaan wisselen. Gebouwen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld gebouwen uit de gezondheidszorg, het onderwijs, de horeca, sport, winkels, bedrijfsverzamelgebouwen en ook kantoren.

Verschillende soorten energielabel

De andere termen, EPN-U en EPA-W hebben betrekking op net twee andere type gebouwen. EPN-U gaat namelijk over nieuw te bouwen utilitaire gebouwen. EPA-W richt zich op alle energieprestatieadviezen voor de woningbouw. Daarmee richt elke term zich dus op een ander soort gebouw en daarmee ook een verschillend energielabel.

Wil jij graag weten welk energielabel jouw gebouw nu heeft? Je kunt dit heel eenvoudig aanvragen, bijvoorbeeld bij EnergielabelOffertes.nl. Deze site geeft je meerdere offertes van allerlei verschillende bedrijven, zodat jij altijd de beste offerte kunt kiezen om jouw energielabel te laten bepalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *