Verschillen tussen Invisalign en een beugel

Inhoudsopgave

Het is een moeilijke beslissing, je wilt je tanden rechtzetten maar kunt niet beslissen welke kant je op moet als je de voor- en nadelen van een beugel versus Invisalign afweegt.

Je moet je onderzoek doen, vragen stellen en – met de hulp van je orthodontist – een weloverwogen beslissing nemen. Het soort orthodontische behandeling dat voor jou geschikt is, hangt ook af van het soort orthodontisch probleem dat je moet laten corrigeren – Invisalign is niet altijd de beste optie voor sommige patiënten en daarom is het essentieel dat je deskundig advies krijgt van je orthodontist.

In dit artikel geven we een overzicht van de voor- en nadelen van Invisalign en een beugel, zodat je een beter geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Wat is een beugel?

Een beugel is traditioneel van metaal en wordt aan de buitenkant van de tanden bevestigd, hoewel er nu verschillende opties voor beugels zijn, waaronder keramische en linguale (achter de tanden) beugels. Aan de beugels worden metalen draden en elastiekjes bevestigd om je tanden te manipuleren en orthodontische problemen te corrigeren.

Wat is Invisalign?

Bij een Invisalign-behandeling worden doorzichtige plastic aligners gebruikt. De aligners worden voor elke patiënt op maat gemaakt door een 3D-scan van de mond te maken. Vervolgens worden de aligners op maat gemaakt om de tanden in kleine stapjes te verplaatsen totdat de juiste positie is bereikt.

De voordelen van Invisalign

Hier zijn enkele voordelen van Invisalign:

Invisalign ziet er beter uit

Het grootste voordeel van Invisalign is dat de beugels vrijwel onzichtbaar zijn. Volwassen patiënten vinden het fijn dat collega’s en klanten niet kunnen zien dat ze een orthodontische behandeling ondergaan. Zelfbewuste tieners doen dat ook.

Met Invisalign ga je niet door een periode waarin mensen commentaar hebben op je nieuwe beugel. Je hoeft je geen zorgen te maken over je glimlach op foto’s – het enige wat je op foto’s ziet is de vooruitgang van je steeds beter wordende glimlach.

Je kunt de beugel eruit halen om te eten

Patiënten vragen ons vaak “moet je Invisalign de hele tijd dragen?”. Voor de beste resultaten moet Invisalign 20 tot 22 uur per dag gedragen worden, wat betekent dat je de aligners uit kunt doen als je gaat eten. Dit betekent dat je niet hoeft te veranderen wat je eet of hoe je het eet. Met een beugel vinden mensen sommige soorten voedsel moeilijk of ongemakkelijk om te eten.

Het is gemakkelijker om je tanden te poetsen en te flossen

Naast eten en drinken verwijder je ook je Invisalign beugel om je tanden te poetsen. Met niets op je tanden om je zorgen over te maken, kun je doorgaan met poetsen en flossen zoals je voorheen deed.

Minder consulten nodig

Met Invisalign gebeurt veel van het werk van de orthodontist voordat je de aligners draagt. Een 3D-scan van jouw tanden wordt gebruikt voor het maken van alle op maat gemaakte retainers in een laboratorium. Je moet de meerdere sets retainers wisselen op aanwijzing van je orthodontist. Je hoeft niet naar de orthodontist voor aanpassingen, dus de bezoeken worden tot een minimum beperkt om de voortgang te controleren. Minder bezoeken aan de orthodontist betekent minder verlof.

Comfortabel om te dragen

Je vraagt je misschien af of een beugel of Invisalign pijnlijker is. Tanden verplaatsen met Invisalign kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn, net als een traditionele beugel. Er zijn echter ook minder mond- en tandvleesproblemen met Invisalign. Invisalign beugels zijn gemaakt van een speciale kunststof en passen in elke mond van de patiënt, dus – in tegenstelling tot een beugel – zijn er meestal geen snijwonden aan de binnenkant van de wangen of zoutwassen om mee om te gaan.

Invisalign Nadelen

Er zijn verschillende nadelen van invisalign waar je rekening mee moet houden:

Patiënten moeten gedisciplineerd zijn

De mogelijkheid om je aligners te verwijderen is zowel een voordeel als een nadeel. Als je niet gedisciplineerd bent in het terugplaatsen van jouw aligners na het eten of poetsen, zal je ze niet de vereiste 22 uur per dag dragen. Je behandeling levert misschien niet de beste resultaten op als je de aligners niet zo lang draagt. De belangrijkste reden waarom een Invisalign behandeling mislukt, is een gebrek aan therapietrouw bij het dragen van de aligners.

Je aligners in en uitnemen kan onhandig zijn

Aligners moeten worden verwijderd voordat je iets eet of drinkt, behalve water. Als je in het openbaar bent, moet je je aligners discreet verwijderen en ze niet verliezen. Voordat je je aligners terugplaatst, moet je je tanden poetsen. Etensresten kunnen de beweging van jouw tanden tegenhouden en vlekken maken op jouw aligners. Je loopt ook een verhoogd risico op gaatjes en een slechte adem.

De voordelen van een beugel

Traditionele beugels, of de nieuwere linguale beugels, hebben veel voordelen. Enkele voordelen van een beugel zijn:

Geschikt voor alle behandelingen

Met een beugel maakt het niet uit hoe moeilijk je geval is. Je kunt meerdere gebits- en gezichtsproblemen hebben die gecorrigeerd moeten worden – een beugel kan gebruikt worden om elk probleem op te lossen zodat je de behandeling afsluit met een ongelofelijke glimlach. Een beugel gebruikt ankers en een boogdraad om de tanden op hun plaats te trekken. Het is de krachtigste behandelmethode om de tanden in de gewenste stand te zetten.

Mogelijk om een perfect resultaat te bereiken

Een beugel kan een beter resultaat opleveren dan Invisalign. Een beugel heeft meer kracht om de tanden in de gewenste stand te zetten. Invisalign is beperkt in de hoeveelheid tanden die per keer verplaatst kunnen worden.

Meerdere soorten beugels om uit te kiezen

Een beugel bestaat niet alleen uit de traditionele metalen beugels en draden. Patiënten hebben nu de keuze uit linguale en keramische beugels om ervoor te zorgen dat de beugel minder opvalt. Het is dus mogelijk om te profiteren van de kracht van een beugel zonder het metalen uiterlijk als dat een zorg voor je is.

Snellere behandelingstijd

Een ding dat je in gedachten moet houden is: wat is sneller, een beugel of invisalign? Over het algemeen kan een beugel sneller zijn dan Invisalign als het gaat om het sluiten van gaten en het uitlijnen van tanden. Snelheid van de behandeling kan een grote factor zijn, omdat veel mensen hun orthodontische behandeling zo snel mogelijk willen afronden. De vaardigheid en ervaring van de gespecialiseerde orthodontist kan ook bijdragen aan een constant snellere behandeling.

Nadelen van een beugel

Natuurlijk zijn er enkele nadelen verbonden aan een beugel:

Esthetiek van beugels

Sommige mensen houden niet van het uiterlijk van een traditionele beugel. Ze zijn bang dat ze zich in sommige sociale situaties zelfbewust zullen voelen over hun uiterlijk.

Tandenpoetsen

Je tanden poetsen en flossen is iets moeilijker met een beugel. Als je je tanden niet goed poetst, loop je het risico dat er zich tandplak ophoopt rond de beugel, wat kan leiden tot vlekken en tandbederf. Patiënten moeten de instructies van hun orthodontist volgen over hoe ze correct moeten poetsen en flossen terwijl ze een beugel dragen.

Dieet en voedselbereiding

Er moet enige zorg worden besteed aan het eten en drinken met een beugel. Hard en kleverig voedsel kan ervoor zorgen dat de boogdraad breekt of dat een beugel van een tand loskomt. Als dit gebeurt, werkt de beugel niet meer totdat de breuk gerepareerd is. Meerdere breuken kunnen jouw behandeling verlengen.

Regelmatige consulten

Met een beugel moet je vaker naar de orthodontist om de voortgang te controleren en de beugel te laten aanpassen. Ongeveer één keer per maand zal de orthodontist controleren hoeveel je tanden zijn verschoven en wijzigingen aanbrengen zodat ze de tanden blijven verschuiven in de richting die ze moeten krijgen.

Invisalign patiënten bezoeken de praktijk ongeveer om de twee maanden omdat hun aligners al gemaakt zijn en zonder de orthodontist veranderd kunnen worden.

De juiste beslissing nemen over jouw behandelmethode

Er is veel te overwegen als je de opties voor een orthodontische behandeling afweegt. Bepaal welke voor- en nadelen voor je het belangrijkst zijn om jouw beslissing gemakkelijker te maken. Het belangrijkste is dat je vragen stelt. Zorg ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *